Belföld

Eltorlaszolják a minisztérium kapuját a tiltakozó művészek

múzeumfoglalók (múzeumfoglalók)
múzeumfoglalók (múzeumfoglalók)

A művészek párbeszédet sürgetnek és nem hagyják magukat.

Tizenkét nap után elhagyták a Ludwig Múzeum lépcsőjét a tiltkozó művészek, és az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé vonultak. Miközben egy fekete molinóval jelképesel lezárták a minisztérium kapuját, bejelentették, hogy csoportjuk, az Összefogás a Kortárs Művészetért a továbbiakban is folytatja tiltakozó akcióit annak érdekében, hogy felhívja a szakma és a civil társadalom figyelmét az átláthatatlan kulturális és politikai működés tarthatatlanságára.

A fiatal művészek azután kezdték a tiltakozó akciót, hogy a múzeum igazgatójának, Bencsik Barnabásnak a mandátuma lejárt, és a minisztérium nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni az igazgatói pályázatokat. Kiszivárgott információk szerint a tárca nem támogatja az eddigi igazgató újabb pályázatát, hanem helyette Fabinyi Júlia kinevezését tervezi.

A művészeket, művészettörténészeket, egyetemi hallgatókat, kurátorokat, galeristákat, műgyűjtőket és civil kultúrafogyasztókat tömörítő fórum nyílt párbeszédre szólította fel Balog Zoltán minisztert, aki e helyett zárt ajtók mögötti egyeztetést ajánlott a civileknek. Ezt viszont a csoport elfogadhatatlannak tartotta, és a nyilvános párbeszéd érdekében a Ludwig Lépcsőt mindenki számára nyitott kulturális és civil fórummá nyilvánította.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik