Belföld

Az államot is perli Orbán feljelentője

birosag(960x640)(33).jpg (bíróság)
birosag(960x640)(33).jpg (bíróság)

A Privát Kopó értesülése szerint a jogász a fejlesztési tárca ellen is keresetet nyújtott be.

„Veszélyeztető magatartástól eltiltás és 200 millió forint biztosíték adása iránti” keresetet nyújtott be a magyar államot képviselő Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal szemben a Fővárosi Törvényszékhez az a budapesti jogász, aki a minap – bűnszövetségben elkövetett sikkasztás gyanúja miatt – büntetőfeljelentést tett a miniszterelnök és ismeretlen társai ellen – írja a bűnügyi magazin.

Az egykori büntetőbíró, dr. Pécsi Kálmán keresetében úgy fogalmazott, hogy a Hajdú-Bét Rt. és a Novofarm Rt. mezőgazdasági alapanyag beszállító károsultjai helyzetének kezeléséről szóló, 1250/2013. (V. 9.) kormányhatározat alapján a kormány a libatenyésztők kárenyhítésére költségvetési forrásokból 200 millió forintot kíván fordítani. A becsődölt Hajdú-Bét Rt.-ben azonban nem volt állami részesedés, ezért az adófizetők befizetéseiből képződő költségvetési forrásokból történő kártalanítás kizárólag a többségi párt politikai céljait szolgálja.

A jogász azt kéri a Fővárosi Törvényszéktől, hogy tiltsa el az alperest attól, hogy költségvetési forrásokból teljesítse a libatenyésztők további kárenyhítését, valamint kötelezze alperest 200 millió forint biztosíték adására. A keresetben dr. Pécsi indítványozta, hogy a bíróság szerezze be az alperest képviselő szervezet (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium) székhelyül használt ingatlan tulajdoni lapját az illetékes földhivataltóI, és amennyiben alperes tulajdonosa az általa székhelyként használt ingatlannak, úgy arra rendeljen el zárlatot.

Mint korábban megírtuk, Pécsi Kálmán szerint Orbán Viktor társaival bűnszövetségben, különösen nagy értékre elkövetett sikkasztást követhetett el, amikor úgy döntött, hogy a kormány kárenyhítést nyújt a 2004 elején fizetésképtelenné vált és felszámolás alá került Hajdú-Bét Rt. és Novofarm Rt. úgynevezett kisbeszállítóinak, mintegy száz családnak. A jogász május 15-én büntetőfeljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon.

Pécsi Kálmán kezdeményezte, hogy a nyomozó hatóság Orbán Viktor, valamint jelenleg ismeretlen társai valamennyi ingó és ingatlan vagyonára, pénzintézetnél vezetett bankszámlájára rendeljen el – biztosítási intézkedésként – bűnügyi zárlatot. Indítványozta azt is, hogy a nyomozó hatóság a feljelentettek ingatlanjaira az illetékes földhivatalnál kezdeményezze a perfeljegyzés ingatlan-nyilvántartási bejegyzését.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik