Belföld

A gyász vámszedői

Nem temették el a szociális temetkezést.

Megtárgyalta és elfogadta a kormány a nagy vihart kavart javaslatot – közölte a Belügyminisztérium. A szociális temetés egy új, ténylegesen ingyenes lehetőség, amelyet az elhunyt hozzátartozói kérhetnek az utolsó lakhely szerinti önkormányzattól. A tárca úgy számol, hogy összesen mintegy egymilliárd forint marad a legelesettebb családok kasszájában. A családnak lehetősége lesz a végtisztességet az önkormányzat által ingyenesen biztosított temetkezési helyen megadni az elhunytnak.

A szociális temetésnél a hozzátartozóknak anyagi terhet nem kell vállalniuk. Az állam ingyen szolgáltatja a kellékeket, és átvállalja a gyászolók egyéb költségeit, így a holttest szállítását és hűtését vagy urnás temetés esetén a hamvasztást. Az új lehetőség tovább bővíti a családok önrendelkezési jogát az elhaltak végtisztességének megadásához, és csökkenti anyagi terheiket – érvel a kormány.

Az új temetkezési lehetőség nem zárja ki, hogy a gyászolók a korábbi jogszabályokban meghatározott feltételek alapján továbbra is igénybe vegyék a köztemetés lehetőségét. A köztemetés igénybevételekor a temetést intéző és annak költségét álló önkormányzat a hagyatékból igényt tarthat anyagi kompenzációra. Hozzátartozók hiányában, vagy ha a családtagok a szociális temetést nem kívánják igénybe venni, az eltemettetésről nem tudnak gondoskodni, a köztemetésről az önkormányzat gondoskodik. „Az új lehetőség, amely nagy társadalmi támogatottságot élvez, csupán a megrendült családok vámszedőinek érdekeit sérti” – olvasható a kormány honlapján.

Egy névtelenséget kérő budapesti temetkezési vállalkozó lapunknak teljes képtelenségnek nevezte a tervezetet, amely mögött hamarosan kirajzolódik majd a temetkezési mutyi. Szakmai körökben legalábbis meg vannak győződve erről. Azt már lehet tudni, hogy a koporsót például a börtönökben fogják gyártani, 36 ezer forintért, noha a piacon 20 ezerért is kapható.

A vállalkozó szerint egyetlen cég állhat majd ellátóként a szociális temetések mögött. Az állam pedig kizárólag akkor fizeti majd ki a temetési kellékek árát, ha a temetkezési vállalkozók ettől a cégtől rendelnek. A Somogy Temetkezési KFt igazgatója egyelőre azért nem akart beszélni, mert ő még úgy tudta, jó esély van rá, hogy egy ésszerűbb javaslat készüljön.

A szakmai szervezetek már régen kidolgozták egyébként saját, valóban ingyenes javaslatukat, amit el is juttattak a kormányhoz. Választ nem kaptak. Annak lényege az lenne, hogy a tb mindenkinek alanyi jogon biztosítsa a legolcsóbb temetést, hiszen az emberek egy része elhalálozik, még mielőtt igénybe vehetné befizetése fejében a nyugdíjat.

A belügyminisztériumi közlemény nem tesz említést arról, hogy a szociális temetés feltétele maradt-e a személyes közreműködés: elhunyt felöltöztetése, sírhely kiásása, ravatalozás, búcsúztatás, ami sokak szerint megalázó, hiszen a külön parcellázott szociális sírhelyekben pihennének a legelesettebb elhunytak, ha a gyászoló vállalja, hogy szeretteinek maga ássa meg a sírját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik