Belföld

Pintér rendőröket küld az iskolákba

rendőrség (police, )
rendőrség (police, )

A kiemelten veszélyeztetett iskolákban elkezdi működését az iskolarendőrség - jelentette be a belügyminiszter pénteken, Budapesten.

A most alakult Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács ülése után tartott sajtótájékoztatón Pintér Sándor elmondta, a nyomozók a tantestület tagjaként vesznek részt a nevelő munkában.

Új szintre kell emelni a közbiztonságot, a bűnmegelőzéssel kapcsolatban a sok elméleti munka felhasználásával a gyakorlatra kell helyezni a hangsúlyt. Az Országos Baleset-megelőzési Bizottság munkája jó példa arra, hogy megfelelő stratégiával lehet eredményeket elérni – tette hozzá.

Közölte: a bűnmegelőzés terén elvárt eredményekhez azonban kevés a rendőrség, a polgárőrség, a Belügyminisztérium, ehhez a társminisztériumok, a civil szerveztek együttműködésére van szükség, de az iskolák és a családok közreműködése is elengedhetetlen.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter azt mondta, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsnak innovatívnak és professzionálisan magas színvonalúnak kell lennie, és a testület által kidolgozott stratégiák révén remélhetőleg minél több embert lehet majd visszatartani bűncselekmény elkövetésétől.

Úgy fogalmazott, a bűnmegelőzés hosszú ideig elhanyagolt, formálisan kezelt területe volt a közéletnek, az ezredforduló után azonban sokkal több veszéllyel és kihívással kell szembenézniük az embereknek. A bűnmegelőzés a legolcsóbb bűnüldözés, hiszen ha sikerül valakit visszatartani a bűncselekmény elkövetésétől, már nem jelent kiadást az igazságszolgáltatásnak és a büntetés-végrehajtásnak – mondta a miniszter.

Hatala József, a tanács elnöke kifejtette, új megoldásokban gondolkodnak, továbbá ki kell választani azokat a célcsoportokat, amelyeknél a megelőzési munkával minimalizálni lehet az elkövetővé és a sértetté válást, és el kell érni, hogy az évek során a bűncselekmények száma jelentős mértékben csökkenjen Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik