Belföld

169 oldalas kisokos kezdő trafikosoknak

cigaretta(1)(960x640).jpg (trafiktörvény, cigaretta, cigi)
cigaretta(1)(960x640).jpg (trafiktörvény, cigaretta, cigi)

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. útmutatót adott ahhoz, milyen lenne egy ideális dohánybolt.

A Világgazdaság megkérdezte: ki és mennyiért készítette el a dokumentumot, de a cég csak annyit válaszolt, közbeszerzésen választották ki a szerzőt, aki professzionális munkát tett le az asztalra. Javaslatot tesz az arculatra, a kasszapulttól a bárszékig, a logóval ellátott szennyfogó szőnyegtől a matricás szemetesig.

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. honlapján elérhető adatok szerint a cég eddig csak egyetlen egyszerű közbeszerzési értékhatárt meghaladó szerződést kötött. Ezt még január 21-én írták alá a Molaris Informatikai Fejlesztő és Szolgáltató Kft.-vel, pályázatkezelő informatikai rendszerre, 46,4 millió forintért – emlékeztet a lap.

Az összesen 5415 koncessziós szerződést május 17-ig lehet megkötni, legalább ennyi „nemzeti dohánybolt” táblát kell legyártani a júliusi nyitásig. Erre már bőven akadnak jelentkezők: akciós, rendkívüli ajánlattal már 96 ezer forintért is vállalják a gyártást.

„Vigyázat, trafik maffia!”

A Párbeszéd Magyarországért (PM) politikusai a hétfői parlamenti ülés előtt „Vigyázat, trafik maffia!” feliratú papírokat tettek 19 kormánypárti képviselő üléstermi helyére. Karácsony Gergely független honatya az újságíróknak az akcióról azt mondta, eddig ennyi képviselőről derült ki, hogy „van személyes érintettsége a trafikbotrányban”. A PM – Facebook-oldalán – közölte: nem hagyja nyugodni a trafik maffiózókat! „Sajtóhírek szerint a 19 trafik don: Rogán Antal, Lázár János, Pócs János, Horváth István, Sebestyén László, Balogh József, Zsigó Róbert, Borkai Zsolt, Becsó Zsolt, Hargitai János, Móring József, Simonka György, Szíjártó Péter, Lukács László ,Czomba Sándor, Lasztovica Jenő, Kósa Lajos, Boldog István, dr. Tóth József.”  Az ülés kezdete előtt Ertsey Katalin (független), az LMP képviselői csoportjának tagja a Parlament folyosóján aláírásokat gyűjtött a képviselőktől a trafikkoncessziókkal kapcsolatos vizsgáló bizottság felállításához.

MSZP: kockázat nélkül jutnak vagyonhoz a nyertesek

Tóth Csaba (MSZP) szerint a dohánykereskedelem átszervezésével az átcsoportosított vagyont néhány család szerzi meg, teljesítmény, tudás és kockázat nélkül. Kiderült, hogy csak az elkötelezett jobboldali nyerhetett koncessziós jogot, majd feltette a kérdést: honnan tudhatták a bírálók, kik a jobboldaliak? Szubjektív mérlegelésre adott lehetőséget az üzleti terv értékelése, ezért kívánt volna betekinteni a pályázatokba, ám kérését elutasították – mondta.

Mivel a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. teljes egészében állami tulajdonban van, szerinte képviselőként betekintést kellett volna kapnia a dokumentumokba.

„Nem a dohánykoncesszió a botrány, önök a botrány”

Így reagált minderre Fónagy János. A fejlesztési tárca államtitkára azt mondta, az ellenzék teljes érdektelenséget mutat a társadalom valódi problémái iránt, és annak a néhány tucat hálózatnak a profitját tartja szem előtt, amely veszít a koncesszióval. Szerinte az üzleti tervek gazdaságilag megalapozott képet nyújtottak a megvalósíthatóságról, még akkor is, ha az egyéni pályázó rátermettsége valóban szerephez jut. Az elbírálás az elvárható szakértelem tanúsításával valósul meg, ennek folyamata jelenleg is tart – mondta. Az államtitkár fontosnak tartotta, hogy a haszon minél több magyar család megélhetéséhez járuljon hozzá, és ne multinacionális vállalatokhoz kerüljön.

Nemcsak a tábor és a zászló, hanem az üzleti terv is egy?

A Jobbik szerint több száz pályázó egymással összejátszva indult a trafikpályázaton. Szilágyi György azt mondta: a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. megtagadta, hogy megnézzék a trafikpályázat győzteseinek üzleti terveit. Az ellenzéki képviselő meggyőződése szerint ennek hátterében az állhat, hogy több százan adtak be azonos tartalmú dokumentumot, ami bizonyítaná, hogy „bizonyos körök szinte maffiaszerűen összejátszva” indultak a pályázaton.

A Jobbik még nem kapott értesítést az ügyészségtől a pályázatok ügyében hivatali visszaélés gyanúja miatt tett feljelentése elbírálásáról – közölte az ellenzéki politikus, megjegyezve, továbbra is szorgalmazzák, hogy eseti bizottság vizsgálja a trafikügyet az Országgyűlésben. Szilágyi György arról is beszélt, hiteltelen az a kormányzati érvelés, amely a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítását nevezi a trafiktörvény céljának. Felhívta a figyelmet arra, ha nem módosítanak a parlament előtt lévő javaslaton, akkor fiatalkorúak nem vásárolhatnak, de árulhatnak dohánytermékeket.

Nyilatkozatot vár a DK, és listázik

A Demokratikus Koalíció (DK) azt várja, hogy a Fidesz és a KDNP parlamenti képviselői, illetve polgármesterei nyolc napon belül írásban nyilatkozzanak arról, nem vettek részt a trafikpályázatok előkészítésében és nem tettek javaslatot a nyertesekre. A független Molnár Csaba elmondta: valamennyi fideszes és kereszténydemokrata parlamenti képviselőnek, illetve több kormánypárti polgármesternek is eljuttatnak egy nyilatkozatot.

Ebben büntetőjogi felelősségük teljes tudatában „kell kijelenteniük”, hogy sem formális, sem informális módon nem vettek részt a trafikpályázatok előkészítésében. Emellett nyilatkozniuk kell, hogy nem kapták meg a pályázaton részt vevők nevét, nem tettek javaslatot a nyertesek vagy vesztesek személyére, nem vettek részt „semmilyen, trafikokkal kapcsolatos” megbeszélésen. Akik nyolc napon belül nyilatkoznak, azoknál a DK megvizsgálja, hogy igazat mondanak-e – jelentette ki. Akik nem küldik vissza a dokumentumot, azok esetében ezt annak a beismerésének fogják tekinteni, hogy büntetőjogi értelemben „bűnösök ebben az ügyben”. Azoknak a névsorát, akik nem szignálják a nyilatkozatot, elküldik a sajtóhoz, illetve mellékelik az ügyészségen korábban megtett feljelentéshez.

Legyen nemzetbiztonsági ügy

A parlament nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke a testület napirendjére venné a trafikpályázatok ügyét. Molnár Zsolt azt mondta: kezdeményezi, hogy a bizottság tagjai megnézhessék a pályázatokat, majd már azok ismeretében meghallgassák Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési minisztert és Gyulay Zsoltot, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. vezetőjét. Az MSZP-s politikus úgy véli, mivel egy évi 500 milliárd forintos piacról van szó, felvetődik a kérdés, hogy az átalakítás során szervezett bűnözői körök tettek-e kísérletet érdekeik érvényesítésére, illetve hogy milyen külföldi lobbitevékenység folyt. A bizottsági elnök ezért Pintér Sándor belügyminiszter meghallgatását is kezdeményezi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik