Belföld

Trafikügy: Barátok közt, Megasztár és gigabukás

trafikmutyi ( trafikmutyi)
trafikmutyi ( trafikmutyi)

A Fideszben egymás között sem tanácsos a szekszárdi botrányról, a trafikpályázatokról beszélni – írja a Népszava.

A lapnak ezt egy névtelenséget kérő kormánypárti képviselő mondta. Szerinte a hétfői frakcióülésen sem lesz szó a kormánynak is egyre kínosabb koncessziókról, a többségnek ugyanis fogalma sincs arról, hogyan akarja kezelni a dolgot a kormányfő, illetve a néhány kommunikációs guru. Bár ezt is meg fogják úszni, a trafikpályázatok ügyét a korábbiaknál mégis nehezebb lesz az emberek torkán “lenyomni” – tette hozzá.

Barátok közt és trafikügy

Lázár János barátja és szakmai tanácsadója, Sonkodi Balázs a felügyelőbizottsági elnök a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-nél, amely a trafikpályázatatás lebonyolításáért felelős. A Népszava szerint nem lehet idegen tőle ez a munkakör, ugyanis ő a hódmezővásárhelyi Városfejlesztési Kft.-nél is felügyelőbizottsági elnök. Ugyanakkor Sonkodi a Miniszterelnökségen is dolgozik: havi 996,5 ezer forintért ad politikai tanácsokat – írja a Népszava.

Szavazók százezreit bukhatja a Fidesz

A Blikk által megkérdezett elemző szerint a kormánypártok több százezer, a rezsicsökkentéssel visszanyerhető szavazót veszthetnek el újra, ha az ellenzék továbbra is melegen tartja a trafikbotrányt, s ha nehezebben és drágábban lehet majd cigarettához jutni. A választások után a Fidesz mellől eltűnt egymillió támogatóból kezdtek visszapártolni, ez állhat meg – magyarázta a lapnak Kiszelly Zoltán politológus.

A Blikk szerint Pócs János polgármester és fideszes honatya felesége is nyert egy trafiküzemeltetési jogot Jászapátin. A politikus a lapnak azt mondta, a neje cége telephelyének címén, azaz a házuk udvarán öt éve áll egy büfé, ahol dohányárut is lehet kapni. Az eddigi bérlő visszaadta a büfét, így mostantól a felesége üzemelteti tovább. Városában és a szomszédos Hevesen is árulhat cigarettát Borbás Zsolt, aki képviselő Jászapátin és a Szolnok Megyei Közgyűlés alelnöke, aki szerint ő inkább a trafikügy vesztese, mert van egy bolthálózata, és 8 üzlet helyett kettőben forgalmazhat dohányárut.

Megasztár volt, trafikos lett

Palcsó Tamás is célkeresztbe került, amiért öt nemzeti dohányboltot is nyithat. Az énekes a Borsnak azt mondta: megdolgozott a trafikokért, nem foglalkozik a bírálatokkal. Tudatosan készült erre, az Eurovíziós Dalverseny után is azért mondott le megkereséseket, mert pályázatokat írt: trafikosokat. Ez alapvetően egy családi vállalkozás, számításai szerint tíz embernek ad majd munkát, és jelentős összeget be is kell fektetnie, hogy kinyithasson. Mindig tudta, kell egy másik láb, most ezt választotta.

Jöhet a nyalás

Az Országgyűlés hétfőn a nemzeti dohányboltoknak engedélyezheti a fagylalt és a jégkrém árusítását is, illetve a minimális kereskedelmi árrést négyről tíz százalékra emelheti.  Egy másik módosítás alapján magánszemélyek helyett kizárólag állami vagy többségi állami tulajdonban lévő társaságok árulhatnának dohánytermékeket azokon a településeken, ahol az új dohánytörvény hatálybalépését követően nem jön létre trafik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik