Belföld

Nem írta alá Áder a vitatott törvényt

ader-janos(960x640)(1).jpg (áder jános, )
ader-janos(960x640)(1).jpg (áder jános, )

Áder János államfő visszaküldte megfontolásra a parlamentnek a közérdekű adatközlést újraszabályozó és az agrárkamara vezetőinek összeférhetetlenségi szabályain lazító, közelmúltban elfogadott törvényeket.

A parlament kivételes sürgős eljárásban fogadta el április 30-án azt a fideszes indítványt, amelynek alapján az Állami Számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal köteles ellenőrizni a közfeladatot ellátó szerveket, a közérdekű adat megismerésére irányuló igény pedig nem eredményezhet az ellenőrző szervek jogosítványaival azonos mélységű és terjedelmű adatbetekintést. Ez törvényessé tenné minden közérdekű adatigénylés visszautasítását, a jogszabály vonatkozik a folyamatban lévő ügyekre is. Több újságírói és civilszervezet tiltakozott a döntés ellen, többek közt azért, mert szerintük így titokban maradhat, hogy mire megy el a közpénz. Több szervezet szerint alkotmányos alapjogot (információszabadság) sért a rohamtempóban elfogadott módosítás.

Áder János álláspontja szerint az információs önrendelkezési jogról szóló törvény módosítása a közérdekű adatok megismerése tekintetében jogalkalmazási nehézséget okozhat.

A másik, április 29-én elfogadott jogszabály szerint a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara a jövőben területi szervezeteinek elnökei közül is választhat országos elnököt, illetve alelnököt, miután az Országgyűlés eltörölte az ezt tiltó összeférhetetlenségi szabályt. A jogszabályban Áder szerint olyan rendezetlen kérdések maradtak, amelyek az agrárkamara működésképtelenségéhez vezethetnek.

A Fidesz közleményben válaszolt a köztársasági elnök lépésére, hogy mit írtak elolvashatja az FN.hu két törvényről szóló elemzésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik