Nagyvilág
Áder és Orbán (áder jános, orbán viktor)

Ádert kérlelik, hogy állítsa le Orbánt

Munkácsy Márton
Munkácsy Márton

2013. 05. 04. 11:18

Az osztrák nagykoalíciós kormányban részt vevő szociáldemokrata párt (SPÖ) éles bírálatot fogalmazott meg a magyar kormánnyal szemben - értesült az osztrák hírügynökség.

A magyar államfőhöz, Áder Jánoshoz intézett levélben – amelyhez hozzájutott az APA hírügynökség – az SPÖ igazságügyi szóvivője, Hannes Jarolim arra kéri a köztársasági elnököt, hogy emelje fel a szavát Orbán Viktor kormányának “elviselhetetlen viselkedésével” szemben.

“Európaiként megdöbbenést kelt bennünk az a helyzet, amelybe az Orbán Viktor által irányított jelenlegi kormány vezetett egy Európa szívében fekvő országot” – áll a levélben. Az SPÖ-képviselő konkrétan kifogásolja és aggályosnak nevezi a lakosság jogainak megnyirbálását, az Alkotmánybíróság és a demokratikus intézmények elleni sorozatos “támadásokat”.

Jarolim abból az alkalomból fordult Áder Jánoshoz, hogy a köztársasági elnök vasárnap – osztrák és lengyel kollégája társaságában – fölkeresi az egykori mauthauseni koncentrációs táborban kialakított emlékhelyet, ahol új kiállítás nyílik.

Az SPÖ-képviselő hangsúlyozza: örömmel vette, hogy a magyar államfő részt vesz a mauthauseni megemlékezésen, hiszen az ottani táborban sok magyar zsidót is meggyilkoltak. Ugyanakkor “bátor szavakra és tettekre is szükség van” ahhoz, hogy a korábbi bűntettek ne ismétlődhessenek meg. Ezért arra kéri Áder Jánost, “Mauthausenben emelje föl a szavát, és mutassa meg, hogy határozottan szembehelyezkedik az Orbán-kormány elviselhetetlen viselkedésével”.

Az osztrák Mauthausen-bizottság elnöke is csatlakozott az SPÖ fölhívásához. Willy Mernyi az Ö1 közszolgálati rádiócsatorna szombat reggeli műsorában bírálta, hogy Magyarországon nemrég “felpuhították” a horogkereszt és más náci jelképek viselésének a tilalmát. Egyúttal reményének adott hangot, hogy “a mauthauseni látogatás nyomán Áder megvilágosodik, és többet fog tenni a magyar zsidók érdekében”.

Bár Áder János a Fideszből érkezett a Sándor-palotába, az tény – ahogy tegnap a Nézőpont Intézet elemzését ismertettük, hogy első elnöki évét politikamentes megszólalásaival összhangban a konszenzusos ügyek felkarolása jellemezte. A hagyományos államfői feladatok közül elsősorban “a jogbiztonság feletti őrködés és a kisebbségek védelme terén exponálta magát”.

Az is tény, hogy Áder kapcsolata Orbánnal folyamatosan változott, hiszen a kezdetekben barátok voltak, majd az egyenrangú kapcsolatot főnök-beosztotti viszony váltotta fel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.