Belföld

Pillanatok alatt döntött a Fidesz: korlátozták a közpénzek ellenőrzését

Giró-Szász András, Lázár János (Lázár János)
Giró-Szász András, Lázár János (Lázár János)

Bevédték a trafikpályázatokkal kapcsolatos titkokat. Villámgyors döntéssel fogadta el a kormány a módosítót.

A parlament kedden elfogadta azt a fideszes törvénymódosítást, amely törvényessé teszi minden közérdekű adatigénylés visszautasítását, ha az túl nagy munkával járna. A két nap alatt elfogadott jogszabály a folyamatban lévő ügyekre is vonatkozik, így a trafikpályázatokra is – írja a Napi.hu.

A törvényjavaslat lényege, hogy tulajdonképpen bármilyen adatigénylés megtagadható lesz, hiszen annyi következik csak belőle, hogy az igénylő nem követelhet teljes körű tájékoztatást a közpénzek felhasználásáról, de hogy mit követelhet helyette, azt nem osztja meg a jogalkotó az adatigénylővel.

Az atlatszo.hu a K-monitorral, a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezettel és a Transparency International Magyarországgal együtt, levélben kérte az információszabadságról szóló törvény módosítását célzó törvényjavaslat elutasítását Rogán Antaltól és Harrach Pétertől. Ugyancsak levélben kérték Navracsics Tibortól, hogy a kormány ne támogassa a törvény elfogadását.

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezetője egy korábbi interjúban azt mondta, szerinte a trafikmutyi körüli botrányt fizetett hangulatkeltők gerjesztik.

Elindult a Trafikmutyi blog, ahová az olyan történeteket várják, melyekből kiderül: a dohányárusítás jogát a helyi kisvállalkozó helyett a helyi polgármester vagy politikus, illetve annak rokona, barátja, üzletfele nyerte el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik