Belföld

Bajnai: Magyarországot egy polip fojtogatja

Bajnai Gordon (Bajnai Gordon)
Bajnai Gordon (Bajnai Gordon)

Korrupcióellenes programot hirdetett az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért (PM) választási szövetség kedden Budapesten.

A programot Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője és Karácsony Gergely, a PM-hez tartozó független képviselő mutatta be kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

A volt kormányfő azt mondta: Magyarországot “az Orbán-Simicska rendszerben egy polip fojtogatja”, amit mindenhol megtalálni, ahol az állam valamit épít, hirdet, vagy valamire közbeszerzést, pályázatot írt ki.

Az állam magánérdekek kiszolgálójává vált, ezért a korszakváltás első lépése a korrupció “tűzzel-vassal való kiirtása” kell, hogy legyen – jelentette ki.

Bajnai Gordon szerint egyre többen mondják, hogy az ötvenes éveket idéző “kommunista tempó” a trafikok és a termőföld “lenyúlása”. Ezért azt ígérte, ha az Együtt-PM szövetség kormányra jut, lehetővé teszi, hogy a bíróságok soron kívül, néhány hónapon belül felülvizsgálják a dohánybolt- és a földbérlet-pályázatokat.

Karácsony Gergely elmondta: programjuk része a párt- és kampányfinanszírozás átláthatóvá tétele, így a nyílt kampányszámla bevezetése. A PM-es képviselő hozzátette, ösztönözni kellene, hogy a pártok ne kevés embertől kapjanak sok pénzt, hanem sokaktól keveset, akár úgy, hogy az állam megduplázza a kisebb adományokat annak érdekében, hogy a pártok ne gazdasági érdekkörök akaratát képviseljék.

Az Együtt-PM szövetség előírná, hogy egyetlen, állammal kötött szerződés sem léphet hatályba, amíg az interneten nyilvánosságra nem hozzák. Emellett gyors és olcsó jogorvoslatot tenne lehetővé a közbeszerzéseken vesztes vállalatoknak.

A korrupciós ügyek bejelentőinek a mainál sokkal nagyobb védelmet biztosítanának – mondta Karácsony Gergely.

Közölte: javaslataikat elküldik azoknak a civil szervezeteknek, amelyek – a közérdekű adatok kiadási rendjének megváltoztatása miatt – a közelmúltban kiléptek a kormány korrupcióellenes munkacsoportjából, és azok észrevételeinek figyelembe vételével terjesztik be programjukat a parlamentnek.

„Vállalnám a miniszterelnök-jelöltséget”

Ezt mondta a pozsonyi Új Szónak adott, kedden megjelent interjújában Bajnai, aki szerint az ellenzéket olyannak kell vezetnie, aki nemcsak győzni képes a választásokon, de utána jól tud kormányozni is.

Bajnai az ellenzék célkitűzéseiről, az ellenzéki pártok együttműködési lehetőségeiről, valamint a parlamenti választások utáni elképzeléseikről és a nemzetpolitika távlatairól beszélt a pozsonyi magyar nyelvű napilapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik