Belföld

Bajnai: Vállalnám a miniszterelnök-jelöltséget

Természetesen csak akkor, ha felkérik. Szerinte Gyurcsánnyal csak akkor érdemes egyezkedni, ha már kibékült az MSZP-vel.

Ha az ellenzéki szövetség felkérné rá, elvállalná a miniszterelnök-jelöltséget Bajnai Gordon. Az ellenzéket olyannak kell vezetnie, aki nemcsak győzni képes a választásokon, de utána jól tud kormányozni is – mondta az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetője a pozsonyi Új Szónak adott, kedden megjelent interjújában.

Bajnai az ellenzék célkitűzéseiről, az ellenzéki pártok együttműködési lehetőségeiről, valamint a parlamenti választások utáni elképzeléseikről és a nemzetpolitika távlatairól beszélt a pozsonyi magyar nyelvű napilapnak, múlt pénteki szlovákiai látogatása alatt adott interjújában.

Korszakot is váltanának

Az ellenzéki politikus szerint az, hogy hét héttel pártja megalapítása után a felmérések 600 ezer szavazót mérnek az Együtt 2014-nek, és közben az MSZP támogatottsága „ugyanott van, ahol az elmúlt három évben folyamatosan”, többek között azt jelenti, hogy csak ők tudnak újabb szavazókat bevonni a formálódó ellenzéki összefogásba.

Hozzátette: támogatottságuk akkor lesz nagyobb, ha garanciát vállalnak arra, hogy „nemcsak kormányváltást, hanem korszakváltást is” akarnak, ezt pedig úgy képzelik el, hogy az MSZP-vel megvalósítandó tárgyalásaikat egy, a „korszakváltás elveiről” szóló közös nyilatkozat elfogadásával kezdik.

Gyurcsány nem változik

Az Együtt 2014–PM-nek és az MSZP-nek a parlamenti választásokon való leendő együttműködése kapcsán Bajnai Gordon azt mondta: szeretnék elkerülni, hogy egy „kezelhetetlenül sokszereplős tárgyalási folyamat nehezítse az összefogást”. Ezzel összefüggésben a politikus úgy vélte: Gyurcsány Ferencnek az együttműködéshez való társulási szándékára csak az MSZP-vel való részletes megegyezés után érdemes visszatérni. Megjegyezte: Gyurcsány Ferenc május 1-jei beszéde nem a korszakváltás iránti elkötelezettségét mutatta.

A jövő évi parlamenti választások után összeálló kabinet feladatai kapcsán Bajnai annak a véleményének adott hangot, hogy az új kormánynak „a 2009–2010-esnél is komplexebb gazdasági-társadalmi válságkezelést kell végrehajtania”, és ennek szerinte a bizalom és a kiszámíthatóság helyreállításával kell kezdődnie. Hozzátette: amit az ellenzék „legerősebb szereplőinek” programjáról eddig tudni lehet, annak alapján nem lát „feloldhatatlan ellentétet”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik