Belföld

Az átláthatatlanságért küzdő Vas Imre kerületében is continentalos nyert

Cser-Palkovics András és Vas Imre együtt nyújtotta be azt a törvényt, amely korlátozná a közérdekű adatigényléseket. Cser-Palkovics városában egy rokon nyert, Vas kerületében egy continentalos.

Vas Imre és Cser-Palkovics András együtt nyújtotta be azt a törvényt, amely korlátozná az állampolgárokat a közérdekű adatok megismerésében. Bár a képviselők azt állították, az egésznek semmi köze nincs a trafikmutyi miatt kirobbant botrányhoz, a Hír24 mindkét képviselő felségterületén talált érdekességeket.

Cser-Palkovics András városában, Székesfehérváron például egy rokona nyert, akit amúgy nem is ismer, de azt azért tudja róla, hogy régóta trafikos. Szigliné Pongrácz Anita a ceginfo.hu adatbázisa szerint négy cégben érdekelt, melyből egyedül a Pagora Bt.-nek lehet köze a trafikozáshoz, de ezt a céget alig 5 éve, 2007-ben alapították.

További érdekesség, hogy Vas Imre kerületében, a 20. kerületben, ahol ő az alpolgármester, szintén találtunk a trafikmutyira oly jellemző részleteket. A nyertesek listájára pillantva az első név, ami feltűnt, Vogt Patrícia Yvonne-é volt, aki öt koncessziót nyert, úgyhogy rá is kerestünk a hölgyre.

A gugli pedig segített, és hogy, hogy nem, szinte azonnal a Continental honlapjára irányított minket.

Eszerint a hölgy a Continental Tobacco Germany GmbH. kapcsolattartója, aki régi trafikos csak nehézkesen lehet, mivel – szintén a ceginfo.hu adatbázisa szerint – egyetlen cégben sincs semmilyen érdekeltsége.

Mint korábban mi is megírtuk, a Continental dohánycéghez kötődő egykori és mai alkalmazottak, valamint azok rokonai szerte Magyarországon taroltak a trafikos pályázaton. A Continental vezetője Sánta János, Lázár János államtitkár jó barátja. Sánta János nevét nem először halljuk, korábban akkor találkozhattunk vele, amikor kiderült, hogy a trafiktörvény EU-nak elküldött verzióját egy „Sánta János” névvel regisztrált gépen hozták létre.

A Cser-Palkovics és Vas által benyújtott törvénymódosítás egyébként a JogÁsz blog szerint több hibája mellett nagy valószínűséggel alkotmányellenes is.

Az alaptörvény ugyanis kimondja, hogy „a közpénzekre és a nemzeti vagyonra vonatkozó adatok közérdekű adatok. A közérdekű adatokat pedig mindenki megismerheti, nem lehet különbséget tenni a szerint, hogy azok kiadását állami vagy civil szervezet, sajtó, avagy magánszemély kéri – olvasható a blogon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik