Belföld

Dohánybiznisz: boldog politikusrokonok, elkeseredett kisvállalkozók

trafiktörvény (trafiktörvény, dohányzás, )
trafiktörvény (trafiktörvény, dohányzás, )

Hétfőn hozta nyilvánosságra a kormány azoknak a pályázóknak a neveit, akik dohánytrafikot nyithatnak a jövőben. A kormány elméletileg azért államosította a cigaretta árusítását, hogy a családi vállalkozásoknak megélhetést biztosítson, ehhez képest folyamatosan derülnek ki az olyan esetek, amelyek alapján az látszik, hogy a helyi kisvállalkozók helyett a környékbeli politikusok rokonai, családtagjai és üzletfelei nyertek az egészen.


Fotó: MTI / Kovács Tamás

Az ügy egyik legszebb vonulata, hogy az egyik legboldogabb az a Sánta János lehet, aki egyébként a Continental dohánycég feje. Sánta János nevét nem először halljuk, korábban akkor találkozhattunk vele, amikor kiderült, hogy a trafiktörvény EU-nak elküldött verzióját egy “Sánta János” névvel regisztrált gépen hozták létre.

Trafikmutyi – Kik nyúlják le a dohánykereskedelmet?

Félreértés ne essék, Sánta János nem egy parlamenti képviselő, hanem egy mezei üzletember. Viszont nagyon jóban van Lázár Jánossal, aki most éppen Orbán Viktor miniszterelnök hivatalának a főembere, korábban pedig Hódmezővásárhely polgármestere volt. Lázár egyébként akkor elismerte, hogy a törvényjavaslat megalkotásában szerepe volt a Continental Dohányipari Zrt.-nek. Most pedig az is kiderült, hogy nemcsak a törvény megalkotásában segített, a nagy nemzeti dohánybizniszbe is beszállt, nem is akárhogyan: az Index információi szerint Sánta János és a cégcsoportban szintén tulajdonos ifj. Sánta János alkalmazottai és azok családtagjai országosan több helyen is nyertek.

Berényi János, aki közel 15 éve dolgozik velük, Szegeden és Makón két-két koncessziót nyert el. De eredményesen pályázott a felesége is, Berényiné Zarka Nikolett, aki egy makói és egy hódmezővásárhelyi, valamint két szegedi koncessziót szerzett.

Egy másik alkalmazott, Egedi István Tamás Szegeden két koncessziót vihet, felesége, Egedi Istvánné Szegeden négy koncessziót szerzett. Ifjabb Sánta János feleségének, Bakos Orsolyának a testvére, Csíkosné Bakos Boglárka szintén a nyertesek között van.

Keserű sztorik

Számtalan olyan történet van, melyben tizenéve trafikozók mesélik el, hogyan veszítettek egy helyi politikussal vagy annak rokonával, barátjával, üzletfelével szemben. Ha akar mérgelődni, akkor olvasgassa a Trafikmutyi blogot. Vigyázat, bicskanyitogató történetek!

Ha ez nem lenne elég, a hvg.hu cikkéből az is kiderül, hogy bizony olyanok is vannak, akik csak addig akarnak foglalkozni a dohányárusítással, amíg megnyerik a jogot, a munkát már mással végeztetnék el, természetesen a haszon lefölözése mellett.

A lap beszélt egy Kovács Tibor nevű boltossal, aki 16 éve üzemeltet trafikot, mégsem nyert, ellenben egy Takács Gábor nevű férfi igen, ő pedig felajánlotta Kovácsnak, hogy kivenné a helyet, és ha a családot érdekli, valamelyiküket szívesen visszafoglalkoztatja.

Kovács Tibor előző este tudta meg, miután hétfőn kirakták az internetre a nyertes magánszemélyek névsorát, hogy a pályázata nem nyert. A trafiknak, amiből a család bő másfél évtizede az erőt merítette, vége. Mégsem ezen pöccent be: a Takács Gábor néven bemutatkozó férfi aznap ugyanis már a második ajánlattevő volt – közölte a hvg.hu.

A lap cikkéből az is kiderült, hogy bár megnéztek tucatnál több frekventáltabb helyen lévő boltot a Moszkva tér – Batthyány tér – Margit híd – Kolosy tér útvonalon, egyetlen olyan üzlet sem volt, ahol a tulajdonos vagy az alkalmazott azt mondta volna: igen, mi nyertünk!

 

Mindezek után a kérdés már csak az: te is láttál ismerős nevet a listán? Fent van a polgármester lánya, felesége, anyukája, esetleg a helyi Fidesz, MSZP stb. valamelyik tagjának a rokona, üzlettársa? Ha igen, írj az info@24.hu e-mail címre!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik