Belföld
alkotmanybirosag(960x640)(5).jpg (alkotmánybíróság)

AB: Gyors lesz az alaptörvény vizsgálata

24.hu
24.hu

2013. 05. 04. 08:43

A taláros testület gyakorlatában eddig soha nem fordult elő, hogy a kérelem beérkezését követő két héten belül a beadványról teljes ülésen tárgyaljanak.

Korábban a témában:

Napirendre vette az Alkotmánybíróság (Ab) az ombudsman indítványát, amely az alaptörvény negyedik módosítása egyes rendelkezéseinek vizsgálatára irányul – írja a szombati Népszabadság.

A napilap cikke kiemeli, hogy a testület gyakorlatában eddig soha nem fordult elő, hogy a kérelem beérkezését követő két héten belül a beadványról teljes ülésen tárgyaljanak. Szabó Máté április 22-én fordult az Ab-hez, és jövő keddre a testület napirendre vette az ügyet.

Az ombudsman álláspontja szerint az alkotmány újabb módosítása közjogilag érvénytelen, amit azzal támaszt alá, hogy a tervezethez előterjesztett módosító indítványok egy részéről nem folytatott a parlament plenáris vitát. Így nem biztosítottak érdemi lehetőséget arra, hogy a képviselők érdemben kifejthessék a véleményüket, amit Szabó Máté súlyosan aggályosnak tart.

Az ombudsman ugyancsak kifogásolja, hogy az alaptörvénybe olyan rendelkezések sora került be, amelyeket korábban az Ab már alaptörvény-ellenesnek talált. E körbe tartozik a választási kampány korlátozása is: a testület ugyanis kimondta, hogy a politikai reklámok kitiltása a kereskedelmi médiumokból a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelménye ellen hat. Ezzel szemben a jogalkotó hasonló szabályt emelt be az alaptörvénybe – idézi fel a Népszabadság.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.