Belföld

Júliustól újabb rezsicsökkentés – így is drágább

rogán (rogán)
rogán (rogán)

Rogán: a nyomás ellenére folytatódik a rezsicsökkentés. A gyurcsányisták szerint kamu az egész.

A külföldi és belföldi nyomás ellenére a Fidesz-KDNP folytatja a rezsicsökkentést – közölte hétfő koradélután Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője a frakciószövetség ülése utáni sajtótájékoztatján azt mondta, hogy július elsejétől tíz százalékkal csökken a víz, valamint a szemétszállítás díja. Ugyanerre lehet számítani a PB-gáz-palackok és a szippantás áránál is. A kéményseprés esetében minimum húszszázalékos mértékű díjcsökkentésre tesz hamarosan javaslatot a Fidesz-KDNP-frakció.

A rezsicsökkentést ellenőrző kormánypárti munkacsoport vezetője, Németh Szilárd “négy szempontból is történelmi léptékűnek” nevezte a rezsicsökkentést. Először: “negyven éve nem volt ilyen.” Másodszor: minden polgár részesült a mérséklésben. Harmadszor: nem közpénz, hanem a “szolgáltatók profitja” szolgáltatta az anyagi bázist. Negyedszer egy “filozófiai” aspektus: “végre a fogyasztók oldalára” állt az állam.


Németh Szilárd és Rogán Antal
Fotó: Kummer János

Ha jól értettük, Németh a rezsicsökkentésnek tudja be, hogy “2007 óta először nőttek a reálbérek”, s azt is, hogy rekord alacsony az infláció.

A képviselő megerősítette, hogy a Fidesz a hétvégén begyűjtötte a rezsicsökkentést támogató egymilliomodik aláírást. Az amúgy csepeli képviselő azt mondta: “Csepelen úgy szoktak fogalmazni, hogy akinek egy cseppnyi sütnivalója van, az aláírta az ívet.”

DK: még így magasabbak az árak, mint 2009-ben

A Demokratikus Koalíció (DK) számításai szerint a rezsicsökkentés ellenére is drágább lesz a gáz, a víz és a szemétszállítás, mint a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok utolsó teljes évében, 2009-ben. Molnár Csaba, a DK alelnöke szerint a gáz a rezsicsökkentés után is 14,5, a palackos gáz 33, a szemétszállítás 12, a víz- és csatornadíj átlagosan 4,5 százalékkal lesz drágább az ármérséklést követően is, mint 2009-ben.

Az elmúlt három évben a Fidesz folyamatosan emelte az árakat, amiből most egy kicsit visszavesznek, és ezt érdemi tehercsökkentésként próbálják eladni a lakosságnak – jelentette ki.

Molnár Csaba
Fotó: Kummer János

Érdeklődtünk Molnár Csabától, kívánja-e a 2009 és 2013 közötti inflációval korrigálni az általa sorolt adatokat. Az alelnök a konkrét kérdésre nem válaszolt, viszont megjegyezte: a pénzromlás mértéke jelentős részben az energia- és az élelmiszeráraktól függ.

A képviselő múlt hétfőn még arról számolt be, hogy adataik szerint a lakosság legszegényebb 20 százalékához a villamos áram árának csökkentésből eredő évi harmincmilliárdos megtakarítás mindössze 1 százaléka jut, a leggazdagabb 20 százalékhoz pedig a megtakarítás fele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik