Belföld

Nagyágyúk mennek Vidnyánszkyhoz

A Nemzeti Színház jövő évadának műsorát a leendő direktor április végén ismerteti, de az biztos, hogy a Tamási Áron Vitéz lélek című darabjával nyitnak.

Vidnyánszky Attila azt mondta, hogy a Vitéz lélek mellett műsoron szerepel még a Claudel és Honegger Johanna a máglyán című művéből készült előadás és Witold Gombrowicz Operett című darabja is. A János vitéz – amellyel a korábbi tervek szerint nyitottak volna – a jelenlegi elképzelés szerint márciusi bemutató lesz. Viktor Rizsakov rendezésében Gorkij Éjjeli menedékhely című színművét is láthatja a közönség, Silviu Purcarete pedig Shakespeare Ahogy tetszik című vígjátékát állítja színpadra. A bemutatók között van még Maár Gyula rendezésében Pilinszky János KZ-oratórium című műve, Vidnyánszky Attila pedig az évad végén Weöres Sándor Psyché című alkotását állítja színpadra. Egy tervezett darab bemutatása még bizonytalan – tette hozzá az új vezető.

A 2013/14-es évad műsorát Vidnyánszky a jövő hét második felében ismerteti, munkatársairól és a társulatról is akkor ad tájékoztatást, mivel több társulati tag még nem nyilatkozott arról, maradna-e. Erről április végéig kell dönteniük. Az viszont biztos, hogy Trill Zsolt, Szűcs Nelli és Reviczky Gábor mellett Nagy-Kálózy Eszter, Schnell Ádám és Horváth Lajos Ottó érkezik a Nemzeti Színház társulatába a jövő évadban.

Szerdán már bejelentették, hogy a Nemzeti Színháztól a székesfehérvári Vörösmarty Színházhoz szerződik Gáspár Sándor, László Zsolt, Makranczi Zalán és Radnay Csilla. Kulka Jánosról és Péterfy Boriról már régóta tudható, hogy az igazgatóváltást követően elhagyják a Nemzeti Színház társulatát. Korábbi hírek szerint Molnár Piroska is jelezte, hogy elhagyja a társulatot, és Nagy Zsolt sem marad a színháznál, laphírek pedig Szabó Kimmel Tamás és Stohl András távozását valószínűsítették. A Kossuth-díjas művészek közül Törőcsik Mari, Básti Juli, Udvaros Dorottya, Blaskó Péter, Bodrogi Gyula és Sinkó László vélhetően marad a színháznál, ahogy Szarvas József is.

A színházban jelenleg folynak az évad végén távozó igazgató, Alföldi Róbert utolsó Nemzeti-beli rendezésének a próbái: a Mephisto bemutatója május 10-én lesz. Az évad utolsó előadását június 22-én tartják, a nagyszínpadon a Mephisto, a Gobbi Hilda Színpadon a Bánk bán – junior látható.

Azt, hogy a jelenlegi repertoárból mi marad műsoron, az új igazgató még nem tudta megmondani, mint megjegyezte, valószínűleg nem túl sok előadás, mivel annyian távoznak a társulatból.

Alföldi Róbert úgy véli: a Mephistónak csak tíz előadása lesz. A pénteken megjelenő Élet és Irodalomnak azt mondta: a darabbal nem elköszönni akar. Nem az a szándéka az előadással, hogy a szereplőiben konkrét személyekre ismerjen a közönség, és az egészet aktuálpolitikailag lehessen értelmezni. Arra vállalkozik, hogy bemutassa, hova vezet, ha a politika belemászik a művészek életébe és rossz választásra kényszeríti őket.

Alföldi szerint egyébként csak azért nem rúgták ki idő előtt, mert a Jobbik túl hangosan támadta, „elcseszte”, hogy nem elég okosan, intelligensen támadta, hanem a parlamentben buzizott, „robertázott”, zsidózott, és a színház előtt tüntetett. Ezzel hozzájárultak ahhoz, hogy – bár a KDNP is folyamatosan támadta – végül kitölthette a mandátumát. A júliusban leköszönő igazgató azt elismeri, hogy a felfokozott politikai környezet hozzátett az előadásokhoz. „Minden, ami történt, abban erősített meg, hogy jól gondolom, itt és most mi a Nemzeti Színház dolga. Ezért aztán én – azt is mondhatnám – csupa boldog öt évet töltöttem itt. Mert ez a közeg rákényszerített, hogy pontosan és élesen fogalmazzak” – mondja Alföldi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik