Belföld

Eljárás indult Bayer ellen

Bayer Zsolt (Bayer Zsolt)
Bayer Zsolt (Bayer Zsolt)

A Médiatanács a roma kisebbség elleni gyűlöletkeltés és a kirekesztés gyanújával vizsgálódik – írja a Népszabadság.

Hatósági eljárást indított a Médiatanács a Magyar Hírlap ellen Bayer Zsoltnak a cigányokkal szemben uszító, január eleji írása miatt – értesült a lap a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Irodától (NEKI), amely a panaszt tette a hatóságnál.

A Fidesz-alapító publicista nagy vihart kavart január 5-én publikált „Ki ne legyen?” című írásával, amelyben a szilveszterkor történt szigethalmi késelés kapcsán az állatokhoz hasonlította a romákat. Bayer később azt írta, szándékosan félreértették mondatait. A Magyar Hírlap tulajdonosa és főszerkesztője előbb elnézést kért a cikk miatt, majd Bayer Zsolt és a kormány melletti kiállásra szólított fel.

A NEKI igazgatója a Népszabadságnak azt mondta: szerintük a Bayer-írás megsértette a törvényeket, amelyek egyértelműen kimondják, hogy a különböző orgánumokban megjelenő kijelentések, vélemények semmiképpen nem lehetnek kirekesztőek és gyűlöletkeltőek. Bár még nem zárult le a hatósági eljárás, de az mindenképpen üdvözlendő, hogy elindult a vizsgálat – tette hozzá Muhi Erika.

A hatóság a lap megkeresésére csak annyit közölte, hogy „a Médiatanács elrendelte a hatósági vizsgálatot, az eljárás folyamatban van”. Az ügy idehaza és Európában is nagy vihart kavart, a szerzőt többen feljelentették közösség elleni izgatás miatt, ezt azonban az ügyészség elutasította.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik