Belföld

Deutsch nem enged Bayer-ügyben

Nem habosít tovább. Úgy tetszik, őt nem hatotta meg a hírlapos publicista magyarázkodása. Deutsch Tamást kerestük.

Bayer Zsolt január ötödikei publicisztikája fideszes politikusoknál is kiverte a biztosítékot. Mint emlékezetes, miután egy MTK-s bokszolót és egy csepeli birkózót Szigethalmon roma férfiak megkéseltek, Bayer állatokhoz hasonlította a cigányokat, s egyebek között ezt írta a Magyar Hírlapban: „A cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. Nem alkalmas arra, hogy emberek között éljen. A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik. Akkor és azzal akar üzekedni, akit és ahol meglát. Ha ellenállásba ütközik, gyilkol. Ott és akkor ürít, ahol és amikor rájön. Ha valamiért ebben akadályoztatva érzi magát, gyilkol. Az kell neki, amit meglát. Ha nem kapja meg azonnal, elveszi és gyilkol. A cigányok ezen része bármiféle emberinek nevezhető kommunikációra képtelen. Leginkább tagolatlan hangok törnek elő állati koponyájából, és az egyetlen, amit ért ebből a nyomorult világból, az az erőszak.”

Bayer konklúziója: „Az állatok meg ne legyenek. Sehogyan se. Ezt kell megoldani – de azonnal és bárhogyan!”

A bayeri sorokra az MTK elnöke, Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő a következőt twitterezte: „Szégyellje magát mindenki, aki egy 17 éves sportoló életveszélyes sebesülése kapcsán nem az együttérzés, hanem a gyalázatos cigányozás hangján szólalt meg.” Utóbb pedig ezt: „Sávoly Gergő megkéselése után kiadott MTK közleménnyel megegyezik a személyes meggyőződésem. A véleményem mindenkire vonatkozik. Bayer Zsolt barátomra is.”


Deutsch, vele szemben: Bayer – Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Párttársa, Navracsics Tibor pedig azt mondta az ATV-ben: „Olyan embernek nincs helye egy közösségben, aki emberek egy csoportját állatnak tartja.”

Navracsics – egy lépést vissza

Ezt követően Bayer Zsolt új publicisztikával állt elő, melyben kifejti, szándékosan félreértették mondatait: „Nem akarom likvidálni a cigányságot, sem egy részét, sem egyetlen cigányt… Rendet akarok. Azt akarom, hogy minden tisztességes cigány ember boldoguljon ebben az országban, és minden, társadalmi együttélésre képtelen és alkalmatlan cigány pedig legyen kirekesztve a társadalomból.”

Erre Navracsics Tibor ekképpen nyilatkozott most hétfőn a Hír tv-ben: „A múlt keddi publicisztika fontos a történet szempontjából, mert nagyon sok mindent helyre tesz, bebizonyítja ugyanis azt, hogy Bayer Zsolt meg tudja írni ezt a problémát úgy is, hogy ne legyen túl éles a nyelvezete. Az, hogy a múlt keddi cikk megszületett, azt mutatta, hogy Bayer Zsolt is úgy érezte, a korábbi, szombati cikkel vannak kifogásolni valók… Ismerem Bayer Zsoltot, és nem tételezem fel róla, hogy a szombati cikkben leírtakat komolyan gondolta volna.”

Deutsch – „Szégyellje magát!”

Ma írásban az alábbi kérdéseket tettük fel Deutsch Tamásnak:

– Minek tudja be Bayer Zsolt második publicisztikáját? Bayer hallgatott önre, s elszégyellte magát? Ez már az?

– Önben is „sok mindent helyre tett” a második dolgozat? Hasonlóképpen értékeli ezt az írást, mint Navracsics Tibor?

–- Önt érte párton belülről kritika a Bayerre vonatkozó megjegyzése miatt? Kapott ez ügyben telefont a pártvezetéstől?

– Beszélt azóta Bayerrel?

A képviselő a következő szűk szavú választ juttatta el szerkesztőségünkhöz: „A késelés ügyében az MTK elnökeként és politikusként is elmondtam a véleményem, amihez nem kívánok semmit sem hozzáfűzni.”

Mi mást is tehetnénk, idekopizzunk azt a változatlan véleményt: „Szégyellje magát mindenki, aki egy 17 éves sportoló életveszélyes sebesülése kapcsán nem az együttérzés, hanem a gyalázatos cigányozás hangján szólalt meg… A véleményem mindenkire vonatkozik. Bayer Zsolt barátomra is.”

A közhangulatra hivatkoznak
Egy, a frakció kommunikációjával kapcsolatos döntésekre rálátó parlamenti képviselő szerint az utóbbi napokban egyértelmű jelzés érkezett „fentről”, hogy a Fidesz „bele van állva a Bayer-ügybe”, amit kommunikációs szempontból végig kell vinni – írja a hvg.hu. Kérdésükre, hogy ez a jelzés Orbán Viktortól származik-e, a lap forrása nemmel válaszolt, viszont nem cáfolta, hogy a „fentről” kifejezés a miniszterelnök-pártelnök környezetét takarja. A lap úgy tudja, a Fidesz azután „állt bele” az ügybe, hogy egy publikálatlan, a párt számára készített felmérés szerint a megkérdezettek nagy többsége elítélte a szigethalmi és ózdi bűncselekményeket, azokat elsősorban romákhoz kötik, és határozott fellépést várnak az államtól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik