Belföld

Kocsis: a Bayer ellen tüntetők, a gyilkosokat bátorítják

Bayer Zsolt (bayer zsolt)
Bayer Zsolt (bayer zsolt)

Ezt a rendészeti bizottság fideszes elnöke mondta az MTI-nek. Kocsis Máté szerint a vasárnapi ellenzéki tüntetés résztvevői akarva-akaratlanul a bűnelkövetőket bátorítják.

A rendészeti bizottság fideszes elnöke – aki csütörtökön a testület összehívását kezdeményezte, az újévi szigethalmi késeléssel és a hétfői ózdi gyilkossággal kapcsolatban – visszautasította, hogy a kormány rendészeti és büntetőpolitikája megbukott. Azt mondta: ha a szocialista kormányoknak „lett volna egy Pintér Sándoruk”, akkor nem jutott volna az ország közbiztonsága 2010-ben oda, ahova jutott.

A DK vasárnap délutánra, a Fidesz Lendvay utcai székháza elé szervezett demonstrációjával kapcsolatban a fideszes politikus azt mondta: az ellenzék már nem a valódi botrányról, a késelésről, nem az elkövetőktől való elhatárolódásról beszél, hanem arról, hogy ez egyébként milyen indulatokat váltott ki a társadalomban. Ezért Kocsis Máté arra szólította fel a vasárnapi tüntetés valamennyi részvevőjét, hogy határozottan ítélje el ezt a bestiális bűncselekményt és az elkövetőit.

„Bayer Zsolt indulatait megértjük, a stílusát nem, de szerintünk ez a vita nem a Fidesz és Bayer viszonyáról szól, hanem arról, hogy bestiális bűncselekmény történt” – fogalmazott. Szerinte, ha ellenzéki szervezetek olyan tüntetést szerveznek, amely nem magáról a bűncselekményről szól, hanem az arra adott reakciókról, akkor „akarva-akaratlanul a bűnözők és gyilkosok pártjára állnak” (…), „akarva-akaratlanul felbiztatják a bűnelkövetőket, pszichikailag bátorítják és mentegetik őket”.

Azzal kapcsolatban, hogy a tüntetés célja Bayer Zsolt kizáratása a pártból a fideszes politikus azt mondta: a baloldalnak semmi köze ahhoz, hogy a Fidesz milyen esetleges belső etikai eljárásokat folytat le, ez a párt magánügye. Kocsis tudomása szerint alapszabályszerű, kizárásra irányuló javaslat nem érkezett az ügyben a Fidesz etikai bizottságához.

Kocsis szerint nincs olyan terv, hogy vezető fideszes politikus fogadja a tüntetőket vagy bármilyen beszélgetésbe elegyedne velük, de ilyen kérésük nem is volt a szervezőknek. A vasárnapi eseményen egyébként a DK mellett az MSZP, az LMP a Szema, a Szolidaritás, a Polgárjogi Mozgalom a Köztársaságért, valamint a Lasso Drom szervezet képviselteti magát.

Bayer Zsoltot feljelentették, de nem nyomoznak ellene. Az ügyészség szerint a publicista nem követette el a közösség elleni izgatás bűncselekményét. (Íme az indoklás.) A Fidesz-alapító írását (a teljesség igénye nélkül) ugyanakkor a következők ítélték el eddig idehaza: Navracsics Tibor (Fidesz) igazságügyi miniszter, Selmeczi Gabriella (Fidesz) pártszóvivő, Deutsch Tamás (Fidesz) EP-képviselő, Debreczenyi János, Veszprém korábbi fideszes polgármestere, a DK, az Együtt 2014, az LMP, az MSZP, a Hit Gyülekezete, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége.

Az Európai Bizottság alelnöke is elítélte a publicista cigánysággal kapcsolatos kijelentéseit. Viviane Reding hangsúlyozta, hogy rasszizmusnak, gyűlöletbeszédnek, illetve a türelmetlenség más megnyilvánulásainak nincs helyük az EU-ban. Noha korábban az államfő, a miniszterelnök és az Országgyűlés elnöke is elítélte a zsidólistázó jobbikos politikust, a fideszes publicista ügyében ők még nem szólaltak meg, pedig sokan vélik úgy, hogy Bayer és Gyöngyösi ugyanazt tették, csak más párt színeiben.

A szigethalmi késelés miatt szombaton a Jobbik Fáklyás demonstrációt tartott a „cigánybűnözés ellen”. A szilveszteri szigethalmi késelés két áldozata egyébként már otthon lábadozik, egy 17 éves támadót tartóztattak le az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik