Belföld

Navracsics volt a nap témája

navracsics tibor (navracsics tibor, )
navracsics tibor (navracsics tibor, )

A miniszterelnök-helyettes a Mol-ról és a közigazgatási reformról beszélt a horvát köztévében.

Navracsics Tibor volt a vendége péntek este a horvát közszolgálati televízió (HTV) Tema dana (A nap témája) című aktuálpolitikai műsorának, amelyben a többi között a Mol-ról és a magyar közigazgatási reform tapasztalatairól kérdezték. Goran Rotim, a magyarországi belpolitikában járatos szerkesztő-műsorvezető a csaknem 20 perces stúdióbeszélgetés első felében a zágrábi médiában gyakorta terítéken levő INA-Mol viszonyról faggatta.

A Mol-nak és minden partnerének kiemelkedő stratégiai jelentősége van az adott ország nemzetgazdasága szempontjából, de “alapvető fontosságú, hogy ne a politikai, hanem üzleti szempontok legyenek a döntők” a vállalatok működésében. Ezt felelte Navracsics Tibor arra a kérdésre, hogy társtulajdonosként beleszól-e a kormány a Mol döntéseibe. A 24 százalékos állami tulajdonrész elég arra, hogy a kormány beleszóljon a stratégiai kérdésekbe, de ügyel arra, hogy az üzleti karaktere a Mol-nak megmaradjon – tette hozzá.

Az Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök ellen hozott nem jogerős ítélet “nem lehet terhelő tényező” a magyar-horvát politikai kapcsolatokban – mondta a közigazgatási és igazságügyi miniszter. Szerinte mindkét ország igazságszolgáltatása független, és nyilván egy eljárásnál betartják azokat az alkotmányos garanciákat, amelyek az igazság kiderítését garantálják.(Sanadert a többi között azzal vádoltak, hogy miniszterelnöki hatalmával visszaélve kenőpénzt fogadott el Hernádi Zsolttól, a Mol elnök-vezérigazgatójától az INA irányítási jogaiért cserébe.)

Miután Horvátországban is gyakori téma a közigazgatás reform szükségessége, a magyar tapasztalatokról a tárcavezető azt mondta: a reform első három hónapja alapján megmutatkozott, ez egy “jó és hatékony eszköz, amelyre felfigyeltek már a szomszédos országok is”, így például Szlovákia is. Az pedig jó jel – tette hozzá -, hogy az OECD referenciamunkaként határozta meg más országoknak is.

Mivel Horvátországban is égető problémát jelent a devizahitel Navracsics Tibor ismertette, mit tett a magyar kormány a bajba jutott hitelesekért (végtörlesztés, árfolyamgát, szociális lakásépítési program). Magyarországon 700 euró körüli az átlagfizetés, “ez egy relatíve szegény ország” – jelezte a miniszterelnök-helyettes, miért kellenek az úgynevezett válságadók, amelyek közül néhányat a kormány az adórendszerbe beépítve a későbbiekben is megtartana. “Nem tudunk olyan megszorító intézkedéseket bevezetni, amelyekkel a lakosságtól további pénzeket vennénk el, marad a pénzügyi szektor és maradnak a nyereséges szektorok” – tette hozzá.

Az esti órákban sugárzott Tema dana című műsor a HTV egyik legnézettebb, aktuális és fontos témákra összpontosító adása. Navracsics Tibor pénteken a leendő zágrábi magyar intézet alapításáról és a két ország igazságügyi csereprogramjáról tárgyalt Zágrábban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik