Nagyvilág

Újabb korrupciós per a horvát kormányfő ellen

Újabb korrupciós perben tanúskodott Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök ellen Robert Jezic, az INA-Mol-ügy koronatanúja hétfőn a zágrábi megyei bíróságon - jelentette a helyi tömegtájékoztatás.

A Fimi media néven elhíresült ügyben Sanadert és társait azzal vádolják, hogy a közbeszerzési törvényeket megsértve valós és fiktív megrendeléseken keresztül állami cégektől szereztek pénzt, amely Ivo Sanadernél vagy a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) feketekasszájában kötött ki.

A vád tanújaként Robert Jezic elmondta, hogy 2008-ban több mint 300 ezer eurót kapott készpénzben a HDZ kincstárnokától. A pénzt egy külföldi bankszámláról átutalta egy autószalonnak, vagyis rajta keresztül fizették ki a volt kormányfő új, páncélozott BMW luxusautója.

Korábbi horvát sajtóbeszámolók szerint a kormányfő így akarta eltitkolni, hogy az előző kocsiját újabbra cseréli. Olyannyira, hogy az új autóra az előző jármű rendszámtáblája került fel, és a csalás csak egy közlekedési baleset után derült ki.

Ivo Sanadert a zágrábi megyei bíróság novemberben a Hypo Bank- és az INA-Mol-perben nem jogerősen 10 év börtönbüntetésre ítélte háborús nyerészkedés, hivatali hatalommal való visszaélés és vesztegetés címén. Az INA-Mol ügy kulcstanúja Robert Jezic volt, aki azt állította, hogy svájci cége számlájára futott be a Sanadernek szánt kenőpénz fele, ötmillió euró.

Mivel öt évet meghaladó büntetésről van szó, Ivo Sanadert előzetes letartóztatásba helyezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik