Belföld

Mérföldkő: hazatérhetett az első műszíves fiatal

műszíves fiatal (műszíves fiatal)
műszíves fiatal (műszíves fiatal)

Csütörtökön elhagyhatta a kórházat az a fiatal, aki hazánkban elsőként kapott teljesen beültethető műszívet. A 18 éves Róbertet a fitneszguru Schobert Norbi is támogatja.

Pintér Róbert évek óta ritka, súlyos szívizombetegségben szenvedett: a bal kamra tágulásának zavara miatt a nyomás hamar megemelkedett a tüdejében, károsítva ezzel a szervet, ami állapota folyamatos romlásához vezetett. Legyengült szervezete miatt mind a szív-, mind a szív-tüdőtranszplantáció ellenjavallott volt az esetében, ezért – Magyarországon elsőként – a legkorszerűbb, kisméretű, a szívburokba ültethető keringéstámogató eszközt kapott. A beavatkozást február 8-án végezték el a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben, azóta állapota stabilizálódott, így csütörtökön – 18. születésnapján – végre elhagyhatta az intézetet. Róbert az első olyan fiatal beteg, akit műszíves kezelés mellett hazaengedtek.

Prodán Zsolt főorvos kérdésünkre elmondta, a beavatkozás azért is számított különlegesnek, mert az orvosok a legbonyolultabb szívsebészeti eljárásokat alkalmazták a műtét során. Az eszközt teljesen beültették a fiú szervezetébe, mindössze egy vékony kábel hagyja csak el a testet, és a műtéttel a korábbi rossz tüdőműködés is helyreállt. Az eszköznek köszönhetően normalizálódhat a tüdőverőér-nyomás a fiú szervezetében, így hónapokon belül felkerülhet a transzplantációs listára, hogy alkalmas donort találjanak a számára. A műszív ugyanis nem jelent végleges megoldást, csupán átmeneti segítséget nyújt a betegeknek a szívtranszplantációig.

További képekért kattintson a fotóra
Fotó: Szabó Balázs

Rendkívüli összefogás

Ahhoz azonban, hogy Róbert el tudja hagyni a kórházat – azaz minden olyan körülményt biztosítani tudjanak a számára, ami a sikeres felépüléshez, az állapota stabilitásához szükséges – különleges összefogásra volt szükség. A gátéri fiú szegény családból származik, édesapja munkanélküli, így édesanyja foglalkozást helyettesítő támogatásából és a családi pótlékból élnek. A vidéki otthon nem lett volna alkalmas a fiú fogadására, ezért a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete vállalta, hogy Róbert budapesti nagynénjének lakását felújítja, és kialakítja a fiatal számára megfelelő feltételeket. Többek között körbeszigetelték a házat, a falakat speciális, mosható festékkel kenték le és korszerűsítették a fűtést.

Róbert lapunk kérdésére elmondta, egy álma vált valóra azzal, hogy két hónap után végre elhagyhatta a kórházat, és új, ideiglenes otthonában, családi körben lábadozhat. Bár hamar elfárad és sokat kell pihennie, azt mondja, jól érzi magát, és egyre erősebb. A fiúra nagynénjén kívül az édesapja és a kardiológiai intézet munkatársai felügyelnek a nap 24 órájában.

Schobert Norbi: felelősségem segíteni

A boldog hazatérésnél a szintén szívproblémákkal küzdő Schobert Norbert is ott volt, aki – mint mondta – kötelességének érzi, hogy ne csak nevével álljon Róbert ügye mellé, hanem anyagi támogatást és segítséget is nyújtson sorstársának. „Én is voltam ebben a kórházban hónapokig, és tudom, hogy milyen nehéz egy súlyos szívproblémával megbirkózni. Bár csak erkölcsi támogatást kértek tőlem, azonban felelősségemnek érzem, hogy egy rászorult, szívbeteg fiún, felnőtté válása küszöbén anyagilag is segítsek” – fogalmazott a fitneszguru.

Róbert kálváriája azonban a műszívkezeléssel még nem ért véget. A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete további együttműködőket keres, hogy a fiú vidéki, állandó lakókörnyezetét is a számára megfelelő, biztonságos állapotba hozzák.

További képekért kattintson a fotóra
Fotó: Szabó Balázs

Tízből nyolc gyermek

Egy januári minisztériumi rendeletben a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetet jelölték ki a fejlődési rendellenességgel születettek felnőttkori transzplantációjára.

A budapesti intézet 2007 óta végez gyermekszív-transzplantációt. Azóta 19 gyermek és egy felnőtt betegen végeztek szívátültetést. A műszív-beavatkozások száma tíz volt, az érintettek közül nyolcan gyermekek.

A műszívbeültetés magas kockázatú kezelés, így csak indokolt esetben alkalmazható. A beavatkozásokat minden esetben az Országos Egészségpénztár finanszírozza, bár jelenleg ennek gátat szabhat, hogy az intézetek esetében volumenkorlátozást vezettek be, mely a transzplantációt ugyan nem érinti, de a műszívkezelést igen.

Nincs pulzusa, mégis él

Hasonlóan jól van, és szintén már hazamehetett az a férfi, aki hazánkban elsőként esett át véglegesen használható műszívbeültetésén tavaly szeptemberben a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján. Az 51 éves Károly az alig félkilós, körülbelül 10 centiméteres miniatűr pumpának köszönhetően újra teljes életet élhet.

Magyarországon jelenleg 300 ezer beteg szenved szívelégtelenségben, 50 százalékuk a diagnózis felállítását követő négy éven belül meghal (a végstádiumú páciensek fél éven belül). Esélyeiket nagyban javítja, hogy Magyarország 2011-ben részlegesen csatlakozott az Eurotransplanthoz, melynek köszönhetően jelentősen megnőtt a gyermekek, az immunizáltak és a sürgős átültetésre várók esélye a megfelelő donorszerv megtalálására. A szervezethez ugyanis hét ország – Ausztria, Belgium, Hollandia, Horvátország, Luxemburg, Németország és Szlovénia – tartozik.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár tavaly októberben sajtótájékoztatón jelentette be, hogy megkezdték a tárgyalásokat annak érdekében, hogy Magyarország 2013-ban teljes jogú tagja lehessen a nemzetközi szervelosztó szervezetnek.

További képekért kattintson a fotóra
Fotó: Szabó Balázs

Dupla annyi

Hazánkban jelenleg több mint ezren várnak különböző szervátültetésekre, de a nem speciális csoportba tartozóknak most még nincs esélyük a nemzetközi szervezeten keresztül szervhez jutni. Erre csak az átmeneti tagság lejárta után lesz lehetőség.

2012 második felében egyébként kétszer annyi szívátültetést hajtottak végre az országban, mint 2011-ben egész évben. Tavaly a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján 16 felnőtt, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben pedig 3 kisgyermek kapott új szívet.

Csak ha külön nem tiltják

Magyarországon 1972 óta a „feltételezett beleegyezés” elvére alapul a donáció, azaz ha valaki életében nem tiltakozik ellene, szervei eltávolíthatók halála után, a család tájékoztatásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik