Belföld

Utolsó pillanatban érkezett az új szív

műtét (operáció, műtét, )
műtét (operáció, műtét, )

Hat magyar beteg kapott új szívet külföldről január óta. Egy év alatt megduplázódott a szívátültetések száma Magyarországon.

Hét hónap alatt öt, végstádiumú szívelégtelenségben szenvedő fiatal felnőtt és három kisgyermek került fel az Eurotransplant úgynevezett „sürgősségi” várólistájára. Közülük hatnak, négy felnőttnek és két gyermeknek az életét mentette meg a külföldről – utolsó pillanatban – érkezett szív – értesült a Semmelweis Médiasarok. Amennyiben Magyarország nem csatlakozott volna a szervezethez, úgy valószínűleg a betegek nagyobb részét elveszítették volna az orvosok, hiszen nem volt számukra alkalmas magyar donorszív-felajánlás.

Az elmúlt fél évben több szívátültetés történt, mint tavaly egész évben: augusztus közepéig 19 szívátültetést hajtottak végre, míg tavaly összesen 14-et. Idén a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján 16 felnőtt, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben pedig 3 kisgyermek kapott új szívet.

Magyarország az év elején csatlakozott az Eurotransplanthoz, a nemzetközi szervallokációs szervezethez. Ennek lényege, hogy a tagországok betegei sürgős esetben külföldről is kaphatnak szervet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik