Belföld

Tüntetést kapott 25. szülinapjára a Fidesz

Tuntetes-a-Fidesz-25(960x640).jpg (tüntetés, fidesz, )
Tuntetes-a-Fidesz-25(960x640).jpg (tüntetés, fidesz, )

Balhé nélkül, a Gyorskocsi utcában ért véget a Fidesz 25 születésnapjára rendezett tüntetés. A demonstrálók jogállamot követeltek, és megemlékeztek a székházfoglalók elleni rendőri fellépésről is.

“Itt a húsvét, itt a nyúl, Orbán Viktor önkényúr!” Ezt skandálta a nép a Lendvay utcai Fidesz-székház előtt, ahová a Facebookon hirdetett tiltakozó akciót a “Mostantól az önkény ellen, mostantól a jogállamért” elnevezésű csoport. Felhívásukban egyebek mellett azt írták: “A Fidesz március 30-án ünnepli 25. születésnapját, április 1-én pedig hatályba lép az alaptörvény negyedik módosítása. Míg ők saját rendszerüket ünneplik, mi mutassuk meg, hogy ez a rendszer számunkra, magyar állampolgárok számára elfogadhatatlan, és harcolni fogunk ellene! … Mostantól tüntetünk és szerveződünk, sztrájkolunk, ha kell. Minden nap fel fogjuk emelni a szavunkat az önkény ellen! Nem nyugszunk, amíg újra jogállamban nem élhetünk. Ez az aktív állampolgári ellenállás első napja. Nem hagyjuk!”

A képre kattintva galéria nyílik

Az eseményen felszólalt többek között Kőszeg Ferenc, az egykori demokratikus ellenzék emblematikus figurája, aki a mostani eseményeket (hogy tudniillik a Fidesz-székháznál korábban tüntető diákokat visznek el rendőrök), a 80-as évekhez hasonlította. Azt mondta: 25 évvel ezelőtt, amikor a Fidesz alakult épp így kellett félniük az akkori tüntetőknek a rendőri önkénytől.

Szilágyi Sára arról beszét, hogy pár nap múlva ünnepli a 25 éves születésnapját, ugyanúgy, ahogy most a Fidesz, de nem örül az ajándéknak: az alkotmánymódosítás hatályba lépésének.

“Ti vagytok azok, akik ellen 89-ben harcoltatok!” – hirdeti egy transzparens.

Hammer Ferenc, egyetemi oktató azon sajnálkozott, hogy “pocakos szociológusoknak kell most a barikádokon állnia”. A helyzet rendkívüli, tette hozzá: “nem alkotmányunk van, hanem egy alaptörvénynek nevezett napi parancs”. A rezsicsökkentést is bírálta Hammer, aki szerint az új kampányszlogene a kormánypártnak: “Hallgass a zsebedre, szavazz a Fideszre”, majd megkérte Orbán Viktort, hogy jusson eszébe néha Kádár János – írja a tüntetésről szóló tudósításában a hvg.hu.

Több ismert arc is feltűnt a tömegben, köztük Molnár Péter és Ungár Klára (egykori Fidesz-alapítók, ma harcos antifideszes aktivisták, Schiffer András (LMP), Ertsey Katalin (ex-LMP) és Rózsa Péter egykori tévés újságíró.

A képre kattintva galéria nyílik

A Fidesz székházának redőnyei le vannak húzva, az ablakon egy molinó békés ünnepeket kíván minden kedves tüntetőnek.

A képre kattintva galéria nyílik
Fotó: Berecz Valter

A demonstrálók nem sokkal 6 óra előtt elindultak a Gyorskocsi utcába, hogy tiltakozzanak a korábbi székház-foglalók tegnapi előállítása miatt. A rendőrök becslése szerint körülbelül kétezren vonulhattak végig a városon.

A Gyorskocsi utcában az addigra néhány száz fősre fogyatkozott tömeg előtt a székházfoglalás egyik résztvevője, Vámos Péter mesélte el a pénteken történetket – a rendőrség őt is előállította. A tüntetés nem sokkal nyolc óra után békésen véget ért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik