Belföld

Lecsapott a rendőrség két Fidesz-székházfoglalóra

fidesz-székház (fidesz-székház)
fidesz-székház (fidesz-székház)

Szombatra tüntetést szerveztek a kormánypárt székháza elé.

Kihallgatásra vitték be ma reggel a Hallgató Hálózat (HaHa) két aktivistáját a hvg.hu információi szerint. A lap úgy tudja, a rendőrség reggel hét órakor vette őrizetbe őket. Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője nem tudta sem megerősíteni, sem cáfolni a hírt. A rendőrség sajtóügyelete egyelőre nem válaszolt a hvg.hu kérdéseire.

Az Alkotmány nem játék Facebook-csoport szerint nem csak kettő, hanem három embert akartak előállítani a rendőrök. Egyiküket azonban nem találták otthon.

Az egyik letartóztatott, Birtalan Gergő korábban a HaHa kecskeméti csoportjának tagja volt, a székházfoglalás után már egyszer megbírságolták rendőri intézkedésnek való ellenállás miatt. Birtalan Gergő a hvg.hu-nak elmondta, csoportosan elkövetett garázdaság – a székházfoglalás – miatt akarták kihallgatni gyanúsítottként. Birtalan nem tett vallomást, így a nyilvántartásba vételt követően távozhatott a BRFK Gyorskocsi utcai épületéből.

Szombaton tüntetnek

Mint arról korábban beszámoltunk, szombaton fél 5-re demonstrációt hirdetett meg „Az Alkotmány nem játék” Facebook-csoport.

„A Fidesz március 30-án ünnepli 25. születésnapját, április 1-én pedig kihirdetik az alaptörvény negyedik módosítását. Míg ők ünnepelnek, mi mutassuk meg, hogy nincs okuk ünnepelni, hiszen nem adjuk fel, harcolni fogunk: Mostantól az önkény ellen! Mostantól a jogállamért!” – olvasható a csoport Facebook-oldalán.

Korábban székházat foglaltak

Március 6-án délelőtt az alkotmány módosítása ellen tüntetők elfoglalták a Fidesz-székházát, ott este 8-ig kitartottak, majd az Alkotmánybírósághoz vonultak, ahol felolvasták a követeléseiket.

Mint kiderült, a Fidesz-székházat védő egyik civil egy, gyilkosság miatt korábban 10 évre bebörtönzött Fradi-szurkoló volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik