Belföld

Orbánék visszavágnak a gyerekhíradónak

nemet-rajzfilm(960x640).jpg (német rajzfilm)
nemet-rajzfilm(960x640).jpg (német rajzfilm)

Amikor gyerekekkel szórakoznak, akkor már fel kell lépni – mondta a nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkár a köztévében.

Az M1 Az Este című műsorában Kumin Ferenc azt mondta: Magyarország megbízásából egy szakértőkből álló jogászcsapat vizsgálja Berlinben, hogy a német médiaszabályozás alapján milyen lehetőségei vannak a panaszos magyar félnek jogai érvényesítésére. Jövő hét közepére meglehet az eredmény, ami alapján elindulhatnak – tette hozzá.

Mint korábban megírtuk, rajzfilmben bírálta a két német közszolgálati televízió gyermekcsatornája a magyar kormányt. A kifejezetten gyermekeknek készülő híradóban néhány napja arról meséltek, hogy Magyarországon az újságírók nem számolhatnak be az igazságról, miközben egyre szűkül az Alkotmánybíróság jogköre. Korábban a híradó miatt tiltakozott a magyar Külügyminisztérium.

Kumin Ferenc most azt mondta: nem szerencsés, ha gyerekeket egy ország ellen „hergel” egy közszolgálati csatorna, hisz ők nem tudják ellenőrizni az információk eredetét, és feltétel nélkül elhiszik az elhangzottakat. „Amikor gyerekekkel szórakoznak, akkor egy olyan határt lépnek túl, amikor már nem elég csak arról beszélni, hogy ez nem helyes, hanem ott vannak a megfelelő paragrafusok”, és fel kell lépni – tette hozzá.

A helyettes államtitkár szerint nem ellensége a magyar kormánynak, aki kritikus hangot fogalmaz meg, de arra kell törekedni, hogy a vitás kérdések mellé megfelelő válaszok kerüljenek. Kumin úgy látja: az utóbbi időben egyre több a pozitív visszacsatolás az alkotmánymódosításhoz. Azért kellett ennyit várni, mert időre volt szükség, hogy ne érzelmektől fűtött, azonnali reakciók érkezzenek, hanem a tartalom alapján értékeljenek.

Kiválóan példázza ezt, hogy a múlt heti washingtoni meghallgatást követően az amerikai Helsinki Bizottság társelnöke írásos nyilatkozatában pozitív hangnemben foglalt állást Magyarországgal kapcsolatban – vélte a helyettes államtitkár.

Mi háborította fel a magyar kormányt?

A gyermekhíradó „Piros lap Magyarországnak” című rajzfilmje szerint, ahogy a fociban is rászólnak arra, aki nem követi a szabályokat, úgy az EU is figyelmezteti tagjait. A magyar kormány például törvényes választáson jutott hatalomra, de mióta vezető pozícióba került, sokan úgy vélik, többször is követtek el olyan dolgokat, amiket az EU-ban nem szabad.

Például az újságírók nem tudósíthatnak szabadon, és akad olyan rádióadó, amely azért nem kapott sugárzási engedélyt, mert nincs jó véleménye a kormányról. A kabinet azt szeretné, ha a televízió és a rádió csak jó híreket közöljön – hangzik el az alkotásban. Annak a testületnek, amelyik ellenőrzi a politikusok alkotta törvényeket, megnyirbálnák a hatáskörét. Vagyis úgy tűnik, a magyar politikusok nem tartják magukat az EU közös szabályaihoz – vonják le a következtetést. Emiatt vizsgálatot indít az unió, és akár azzal is büntethetik Magyarországot, hogy kevesebb pénzt kap – zárul a kisfilm.

Agymosás visszavágás

Orbán Viktor pénteken a magyar kormányzatot bíráló német rajzfilmről azt mondta, sajnálja a német gyermekeket, Magyarországon elképzelhetetlen lenne, hogy „hazugságokat és valótlan tényeket gyermekműsorrá alakítsanak. Ha ez előfordulna a Magyar Televízióban, itt mindenki repülne egyetlen perc alatt, ugyanis a gyermekek nem arra valók, hogy mindenfajta politikai agymosásnak vessük őket alá.”

Erre reagálva az ARD német közszolgálati műsorszolgáltató társaság tagesschau.de című hírportálja ismertette a magyar kormány által kifogásolt műsorszám tartalmát, és idézte az Orbán Viktorral sugárzott interjú vonatkozó részletét, majd megjegyezte: Magyarországon már 550 „politikailag kellemetlen” szerkesztőt bocsátottak el a közszolgálati médiától, és „bizonyíthatóan hamisítottak” televíziós beszámolókat. Az Orbán-kormány „nemcsak a saját újságíróit szeretné ellenőrizni, hanem a külföldi arculat is fontos számára”. Stephan Ozsváth hozzátette: a kormány „megpróbálja befolyásolni a külföldi újságírók munkáját”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik