Nagyvilág

Agymosás? A németek visszavágtak Orbánnak

A magyar kormány a külföldi újságírók munkáját is befoilyásolná - írja a tagesschau.de.

Az ARD német közszolgálati műsorszolgáltató társaság tagesschau.de című hírportálja az ARD és a ZDF közszolgálati műsorszolgáltató Kika nevű közös, gyermekeknek szóló televíziójának Magyarországgal foglalkozó híradós műsorszámával kapcsolatban közölt beszámolót.

Az “Orbán agymosással vádolja a Kika-híradót” című beszámolóban a szerző, Stephan Ozsváth ismertette egyebek között a magyar kormány által kifogásolt műsorszám tartalmát és idézte az Orbán Viktorral a Kossuth Rádióban pénteken sugárzott interjú vonatkozó részletét, majd megjegyezte: Magyarországon már 550 “politikailag kellemetlen” szerkesztőt bocsátottak el a közszolgálati médiától, és “bizonyíthatóan hamisítottak” televíziós beszámolókat. Az Orbán-kormány “nemcsak a saját újságíróit szeretné ellenőrizni, hanem a külföldi arculat is fontos számára”. Stephan Ozsváth hozzátette: a kormány “megpróbálja befolyásolni a külföldi újságírók munkáját”.

Orbán Viktor pénteken a magyar kormányzatot bíráló német rajzfilmről azt mondta, sajnálja a német gyermekeket, Magyarországon elképzelhetetlen lenne, hogy “hazugságokat és valótlan tényeket gyermekműsorrá alakítsanak. Ha ez előfordulna a Magyar Televízióban, itt mindenki repülne egyetlen perc alatt, ugyanis a gyermekek nem arra valók, hogy mindenfajta politikai agymosásnak vessük őket alá”.

A Külügyminisztérium már korábban elítélte, hogy a német közszolgálati televíziók tulajdonában álló KIKA gyermekcsatorna ismeretterjesztő műsorán Magyarországot valótlanul bemutató, a tényeket figyelmen kívül hagyó animációt vetítettek, immár második alkalommal – olvasható a kormány.hun. A közelmúltban elfogadott negyedik alkotmánymódosítással kapcsolatban az Alkotmánybíróság hatáskörének csökkenéséről, valamint az itthoni médiahelyzetről szóló állításokat a magyar kormány már többször cáfolta. A Külügyminisztérium különösen aggályosnak tartja, ha téves információkkal már a gyerekeket is félrevezetik – írták.

Mi háborította fel a magyar kormányt?

A Piros lap Magyarországnak című rajzfilm szerint, ahogy a futballban is rászólnak arra, aki nem követi a szabályokat, úgy az EU is figyelmezteti a tagjait. Magyarországon például a kormány törvényes választáson került hatalomra, de mióta vezető pozícióba kerültek, sokan úgy vélik, hogy többször is követtek el olyan dolgokat, amiket az EU-ban nem szabad. Például az újságírók nem tudósíthatnak szabadon, és akad olyan rádióadó, aki azért nem kapott engedélyt sugárzásról, mert nincs jó véleménye a kormányról.

A kabinet azt szeretné elérni, hogy a televízióban és a rádióban csak jó híreket adjanak – hangzik el az alkotásban. Annak a testületnek, ami ellenőrzi a politikusok alkotta törvényeket (Alkotmánybíróság) megnyirbálnák a hatáskörét. Vagyis úgy tűnik, hogy a magyar politikusok nem tartják magukat az EU közös szabályaihoz – vonják le a következtetést. Emiatt vizsgálatot indít az unió, és akár azzal is büntethetik Magyarországot, hogy kevesebb pénzt kap – zárul a kisfilm.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik