Belföld

Érvénytelen az alaptörvény?

alaptorveny(2)(960x640)(4).jpg (alaptörvény)
alaptorveny(2)(960x640)(4).jpg (alaptörvény)

A parlament honlapja szerint mind a házelnök, mind a köztársasági elnök a törvényes határidő letelte után írta alá az alaptörvény módosítását.

Az Országgyűlés március 11-én fogadta el az alaptörvény negyedik módosítását. Ez a következőt tartalmazza: „Az elfogadott törvényt az Országgyűlés elnöke öt napon belül aláírja, és megküldi a köztársasági elnöknek. A köztársasági elnök a megküldött törvényt öt napon belül aláírja, és elrendeli annak kihirdetését.”

Áder János köztársasági elnök aláírásával hétfőn megjelent a Magyar Közlönyben az alaptörvény negyedik módosítása.

Csakhogy a parlament honlapja szerint mind a házelnök, mint a köztársasági elnök csak az előző aktus után egy-egy héttel, március 18-án, illetve 25-én írta alá a negyedik alaptörvény-módosítást, így az közjogilag érvénytelen – írja az atv.hu.


Fotó: Neményi Márton

„Van véleményem, de megtartom magamnak” – közölte az atv.hu megkeresésére Balsai István alkotmánybíró, volt igazságügy-miniszter, az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának volt fideszes elnöke. Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke pedig azt mondta: „Valami vagy van ezzel, vagy nincs, én erről nem kívánok nyilatkozni.”

A lap megkeresésére Kövér László azt mondta: tévedés, hogy 18-án írta volna alá. Közölte: március 15-én, pénteken írta alá. Az atv.hu reakciójára, hogy ezek szerint az Országgyűlés honlapján szerepel rosszul, azt felelte: „Így van”. Arra a kérdésre, hogy a törvényt 25-én hétfőn aláíró Áder János viszont ezek szerint mindenképpen késve írta alá, Kövér úgy felelt: „Hát azt én nem tudom.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik