Belföld

Módosítják az egyházi törvényt

Egyház (egyház, )
Egyház (egyház, )

A közeljövőben módosítják az egyházügyi törtvényt - írta hétfői számában pontosan meg nem nevezett forrásból származó értesülését a Magyar Hírlap.

A lap szerint arról, hogy milyen formában történik a módosítás, egyelőre nem született döntés a kormánypártok részéről.

A lap felidézte: a jogszabály egyes passzusait a közelmúltban semmisítette meg az Alkotmánybíróság, ezt azonban csak részben “korrigálta” az alaptörvény negyedik, a parlament által már megszavazott módosítása.

Az új egyházi törvényt az Országgyűlés tavaly júliusban fogadta el. Semjén Zsolt kodifikációs remekműnek titulálta a törvényt, lelkesedése azonban nem volt osztatlan: több felekezet nemtetszését fejezte ki a jogszabály miatt, amely első körben csak 14 egyházat ismert el.

A somogyvámosi krisnások december közepén teheneikkel tüntettek Budapest belvárosában, mert az új jogszabály az egyházi státusszal egyetemben földterületüktől is megfosztotta volna őket. Később kiderült, hogy egyesületként működhetnek tovább, így a Krisna-völgy is övék maradhatott.

Az Alkotmánybíróság végül még decemberben, közjogi érvénytelenség miatt megsemmisítette a júliusban elfogadott törvényt, ám a parlament 2011 utolsó ülésén szinte ugyanazzal a tartalommal fogadta el a januárban hatályba lépett jogszabályt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik