Belföld

30 éve nem volt ekkora hófúvás Győrben; még nincs vége!

Sopronban több mint 100 kilométeres szelet mértek, valamint a hidegrekordok is megdőltek.

Március 13.-án éjjeltől markáns lehűlés kezdődött, a megyében az eső havazásba váltott, majd megérkezett a viharos szél is. A kettő együtt 14.-én hófúvást okozott, nem is akármilyen mértékben. Elsősorban mindez a megye keleti részét érintette, a megye nyugati felén bár erősebb volt a szél és némi hófúvás is volt, de a lehulló csapadék még korábban megszűnt és mennyisége is kevesebb volt – tájékoztatta a Győr24-et Kiss Márton, a soproni kurucdombi meteorológiai mérőállomás vezetője.

A feljegyzések alapján egy átlagos téli időszakban Sopronban 3, Győrben pedig 1 hófúvásos napra kell számítanunk, az idei téli szezon azonban mindkét városban kiemelkedő volt. Sopronban 14, Győrben 8 napon regisztráltunk hófúvást. Győr térségében márciusi hófúvást az elmúlt 30 évben nem regisztráltunk.

(fotó: met.hu/)

A hófúváshoz három körülmény kell: tartós fagy, friss porhó és erős, viharos szél. Ezek szerencsére csak ritkán járnak együtt, de az idei télen kimelkedő volt ezen szerencsétlen együttállások száma.

A hóréteg bár nem volt jelentős, a két napon át tartó viharos szél és annak állandósult iránya és a tartós fagy órási hóbuckákat épített, annyira, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat Győr-Péren lévő állomásán a hóréteg pontos mérése lehetetlenné vált, hiszen a hóbuckák magassága az 1 métert is meghaladta, míg más helyeken teljesen lehordta szél a havat. Jellemző a szél irányára, hogy 14.-én csaknem egész nap fokra pontosan állandó északnyugati irányból fújt, Győrben a nap folyamán
az irányok 323-336 fok között, Péren 319-336 fok között ingadoztak. Azaz legalább 24 órát át egy irányt tartott a szél viharos lökésekkel!

A legerősebb széllökés Sopronban 109.8, Győrben 73,4, Péren 92,9 km/h volt a havazás, hófúvás ideje alatt.

Jellemző a hideg napokra, hogy 14-17.-e között a megyében mind a négy napon fagypont alatt voltak a napi középhőmérsékletek, és 17.-én reggelre Péren -9,3 fokig csökkent a hőmérséklet.

Két országos hidegrekord is megdőlt az OMSZ mérései alapján. 16.-án Nyírlugoson -14,2 fokot, 17.-én Vásásrosnaményban -18,2 fokot rögízetettek, amire a mérések kezdete óta ezeken a napokon még nem volt példa – tette hozzá Kiss Márton.

Sajnos az elkövetkező napokban sem várhatunk tavaszias időjárást, épp ellenkezőleg: havazással, hófúvással és fagyos éjszakákkal zárul a március. Erről bővebb előrejelzést itt olvashat!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik