Belföld

Durván megváltozik az időjárásunk

havazás (havazás)
havazás (havazás)

A csillagászati tavasz esővel, záporral kezdődik, melyet havazás és fagy követ. Arra kérik az autósokat, hogy a hófúvásokban érintett területeken semmiképpen ne induljanak útnak,

Csütörtökön többfelé várható eső, zápor, estétől néhol havas eső, a hegyekben hó is eshet. A Dunántúlon viharos lökések is előfordulhatnak. Lehűlés kezdődik, délutánra alig emelkedik 10 fok fölé a hőmérséklet – írja az Időkép.

Figyelmeztetnek

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú, figyelmeztető előrejelzést adott ki csütörtök éjfélig 10 megyére (Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém, Zala megyékre) esőre, széllökésre, hófúvásra figyelmeztetve. Az előrejelzés szerint megerősödik, majd viharossá fokozódik az északi, északnyugati szél, a legerősebb széllökések 70-75 km/h körül várhatók. Az ország nagy részén ismétlődő eső, zápor területi átlagban megközelíti 20 mm-t, néhol meg is haladhatja, az órákban a hegyekben az esőt pedig havas eső, hó váltja fel.

A friss hóval fedett területeken viharos erejű széllökéseket jósolnak a meteorológusok, így a szél magas hótorlaszokat emelhet a pénteki napon Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén.

A meteorológiai előrejelzések alapján péntek estig a várható havazás mellett viharos erejű széllökésekre lehet számítani, ezért főleg az északi, észak-keleti országrészben több helyen is hóátfúvások nehezíthetik majd a közlekedést – figyelmeztet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Arra kérik a közlekedőket, hogy a hófúvásokban érintett területeken, míg a viharos széllökések nem állnak el, semmiképpen ne induljanak útnak, de ezt követően is, mielőtt az utazás mellett döntenének, mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

És ami még a héten várható:

Pénteken kisebb havazás, hózápor is kialakulhat, kifejezetten hűvös időben lesz részünk. Hajnalban ismét többfelé fagyhat, a nap folyamán 5-6 fok csúcshőmérséklet várható.

Szombaton keleten, északkeleten lesz több napsütés, ám marad a hideg idő, -5 és 4 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnaptól mediterrán ciklon határozhatja meg időjárásunkat, majd hétfőtől már többfelé kialakulhat havazás, havas eső, helyenként napközben is fagyni fog; -2 és 4 fok közötti hőmérsékletre számíthatunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik