Belföld

Áramot vezetnek a Margit-szigeti szökőkútba

Felújítás után veszélyes lesz a vízesésben fürdeni.

A fővárosi közgyűlés februárban döntött arról, hogy a kormány 400 millió forintot utal Budapestnek a margitszigeti szökőkút átépítésére. Legutóbb 11 éve, 2002-ben újították fel, 150 millió forintért.

Míg a korábbi változatban minden vízgépészeti berendezést két méter magas fal vett körbe a belső medencében, most ezek mind hozzáférhetővé válnak a külső medencében. A 2002-es felújítást végző cég vezetője az Indexnek azt nyilatkozta, hogy a német szabványoknak nem felelne meg a tervezett szökőkút. Annak egyik lényeges előírása, hogy a medencében, amit a látogatók is könnyen elérhetnek, nem lehet nagyfeszültségű elektromos berendezés balesetveszély miatt. Azzal ugyanis számolni kell, hogy a látogatók bemennek a medencébe: a modern szökőkutakat eleve úgy tervezik, hogy az emberek közvetlenül érintkezhessenek a vízzel – mondta Karlócai Péter.


Fotó: Kummer János

A balesetveszélyt legkönnyebben a rongálás okozhatja. A Margit-szigeti szökőkutat 2002-ben azért kellett felújítani, mert télen a gépházba költözött hajléktalanok minden fémet elvittek, csak a vezetékekről lehámozott műanyag burkolatot hagyták hátra – írja az index.hu.

Rendőrök űzik majd a lubickolókat

A Városháza korábban azt nyilatkozta a lapnak, hogy a medencébe való bejutást valóban nem lehet teljesen megakadályozni, de a parkot látogatókkal szemben jogos elvárás, hogy a szökőkutat ne pancsolómedenceként használják, az jogszabályba is ütközik. A biztonság kedvéért a területen térfigyelő rendszert építenek ki, ami közvetíti a törvényszegő pancsolást a közelben lévő rendőrőrsre. Az Index azonban felveti a kérdést, hogy a századik riasztás után milyen sebességgel érkeznek majd ki a rendőrök, illetve hogy éjszaka mennyire lesz hatékony a kamerás rendszer.

Kell-e az átépítés?

Karlócai nem érti, miért van egyáltalán szükség a felújításra. Gyengének tartja azt az érvet, hogy „a vízmedence az elmúlt években több helyen is megsérült, a víz szivárgott belőle”. A sérüléseket ugyanis – melyekről ő karbantartóként nem is hallott – filléres szigetelési munkával el lehetett volna tüntetni.


Forrás: Főpolgármesteri hivatal

Cáfolja, hogy a korábbi vízgépészeti berendezések elöregedtek, cserére szorulnának, szerinte azok hibátlanul működtek. A szokásos karbantartáson kívül az elmúlt 11 évben csak kisebb alkatrészeket kellett cserélni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik