Belföld

Százmilliókat önt szökőkútba a főváros

kánikula (kánikula, meleg, hőség, nyár, víz, szökőkút)
kánikula (kánikula, meleg, hőség, nyár, víz, szökőkút)

Pénteken szavaz a fővárosi közgyűlés a margitszigeti szökőkút átépítésének támogatásáról. 400 milliót fordíthat Budapest arra, amiről nemrég megállapították, felesleges.

Budapest 400 millió forintot kapott a kormánytól a margitszigeti szökőkút átépítésére, környezetének rendezésére és a rózsakert felújítására. E pénzből többek között automata öntözőrendszert, térfigyelő kamerákat, napelemes lámpákat, hulladékgyűjtőket és padokat telepítenek, új burkolatokat építenek, új növényágyakat alakítanak ki, felújítják a pergolarendszert – és több mint 151 millióért felújítják a szökőkutat.

2009 februárjában azonban még a főváros szerint semmi szükség nem volt a szökőkút felújítására. Ekkor fogadta el a közgyűlés annak a Főkert Zrt.-vizsgálatnak az eredményét, amely a szökőkút állapotát rendben lévőnek, vízgépészetét megfelelőnek találta, ami csak karbantartást igényel.

A kútnak már csak azért is jó állapotban kellene lennie, mert azt 2002-ben 150 millió forintból már felújították. Átépítésekor megerősítették a vasbeton szerkezetet, kicserélték a csöveket, a kút homokszűrős és vegyszeradagolós szűrőrendszert kapott. Ekkor készült a díszkivilágítás és a számítógép által vezérelt, zenei aláfestéssel működő vízkép.


(Fotó: Kummer János)

Hogy mi történt az elmúlt négy évben, ami miatt a teljes kút cserére szorul, nem derül ki egyik előterjesztésből sem. Mindenesetre az engedélyokirat szerint a mostani margitszigeti beruházás várható élettartama 15 év, fenntartása pedig éves szinten 14 millió forint többletköltséggel jár majd.

A pénteki közgyűlési szavazás tulajdonképpen formaság: a 400 milliós támogatásról szóló kormányhatározat tavaly december 18-án született, az összeget három nap múlva át is utalták az önkormányzatnak. A részletes felújítási és rendezési tervet költségvetéssel együtt már tavaly elkészítette a Főkert Zrt., a fővárosi közgyűlés pedig jóváhagyta – a pénzt rá eredetileg saját költségvetésében különítette el. A tavaly nyáron jóváhagyott költségvetés azoknál a munkáknál, amelyekre közbeszerzést kellett kiírni, nettó 323 millió forinttal számolt, amelyből 29,4 millió tartalék volt.

A közbeszerzést a munkálatokra szintén még tavaly, júliusban írta ki a Főkert, bár eredményét csak most, február 8-án tették közzé. E szerint egy ajánlat érkezett, és a szerződést januárban már meg is kötötték a Parkfenntartó – Kertészeti és Szolgáltató Kft., a Pannon Park Forest Kft. és a Ganz Hydro Kft. alkotta konzorciummal, nettó 316 millió 500 ezer forintos (bruttó 402 millió forint) áron.

A Parkfenntartó Kft. korábban Főkert Parkfenntartó Kft. néven működött, és 2007 elejéig a Főkert – vagyis a főváros – volt a többségi tulajdonosa. Ekkor a vezetés úgy emelt tőkét, hogy a főváros kisebbségbe került.

A cégben jelenleg is résztulajdonos Kocsis László, a Főkert volt vezérigazgatója, és egy másik cégen keresztül az ügyvezető, Szarka Attila is, aki a Pannon Park Forest Kft.-ben is érdekelt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik