Belföld

Íme a Kossuth-díjasok!

2013-ban is gazdára találtak a Kossuth-díjak. Rudolf Péter és az Omega együttes is a díjazottak között van.

1948-ban alapították a Kossuth-díjat, melyet kezdetben csak a tudomány, a művészet területén, valamint a szocialista termelőmunkában kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyek, csoportok kaphattak meg. A díjat 1990-ig a Minisztertanács, azt követően a köztársasági elnök nyújtja át az arra érdemeseknek.

Március 15-én, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján idén is kiosztották a legrangosabb kitüntetéseket, az Országgyűlés korábbi döntése értelmében immár megemelt jutalom fejében. A képviselők még március elején 293 igen, egy nem szavazattal, 16 tartózkodás mellett fogadták el azt a fideszes javaslatot, amelynek alapján a bérből és fizetésből élők előző évi országos szintű nettó nominál átlagkeresetének ötszöröse helyett annak hatszorosa lesz kifizethető a díjazottaknak ötvenezer, illetve százezer forintra való felkerekítéssel. Mai értéken számolva bruttó 10 millió forint fölé emelkedik a jutalom.

Az idei díjazottak listáját a Győr24 is összegyűjtötte:


ANDRÁS FERENC: Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, forgatókönyvíró, érdemes művész, aki sajátos, kritikus hangvételű, társadalmunk groteszk oldalát megmutató hiteles műveiért, a televízió és a játékfilm világában egyaránt magas színvonalú alkotásokat létrehozó munkásságáért vehette át a Kossuth-díjat.

CSÍKSZENTMIHÁLYI RÓBERT: A Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész, kiváló művész, mély emberi filozófiai, etikai tartalmak érzékeny plasztikai megfogalmazásáért, a szobrászat minden műfajában maradandót alkotó művészi pályája elismeréseként kapta a kitüntetést.

DUBROVAY LÁSZLÓ: A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, érdemes művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott egyetemi tanára, aki műfajgazdag, a magyar zenekultúra élő folyamatosságához harmonikusan illeszkedő, egyéni hangú műveiért, a magyar hagyományokból származó zenei elemeket a legújabb komponálási technikákkal, hangkutatási eredményekkel és a hangszerek új játéktechnikai lehetőségeivel ötvöző munkássága elismeréseként érdemelte ki a megtisztelő címet.

GERA ZOLTÁN: a színművész, kiváló művész, színházi és filmszerepek magával ragadó, emlékezetes, kifinomult műveltséggel történő megformálásáért, sokoldalú és elmélyült művészetéért, példaértékű életpályája megbecsüléseként zsebelte be a díjat.

KALÁSZ MÁRTON: A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, József Attila-díjas író, költő, műfordító. Tavaly, a Győri Könyvszalonon is díjazott író a magyar és az egyetemes irodalmat egyaránt gazdagító költői életművéért, hiteles prózai műveiért, jelentős műfordításaiért, irodalomszervező, irodalmi-közéleti tevékenysége, életműve elismeréseként vehette át a díjat.

KARINTHY MÁRTON: A rendező, a Karinthy Színház alapító igazgatója részére a sajátos szellemiségű, nagy közönségsikernek örvendő színházi műhely létrehozásáért, három évtizedes vezetői és rendezői tevékenységéért, írói munkásságáért, a Karinthy-hagyomány és -szellemiség ápolásáért, továbbviteléért ítélték oda a kitüntetést.

KUBINYI ANNA: A gobelintervező, textilművész rendkívül népszerű, térbe táguló, látványos alkotásaiért, az ősi és népművészeti hagyományokat megőrző és továbbvivő műveiért, itthon és határainkon túl egyaránt nagy sikert aratott kiállításaiért érdemelte ki a Kossuth-díjat.

MÉCS KÁROLY: A szolnoki Szigligeti Színház Jászai Mari-díjas színművésze, klasszikus és modern darabokban egyaránt maradandó élményt nyújtó, a klasszikus polgári férfieszményt megtestesítő, magával ragadó, drámai erejű alakításaiért, filmszerepek emlékezetes megformálásáért, a közönség szeretetétől övezett művészi pályafutása elismeréseként kapott helyett a díjazottak sorában.

OSZTER SÁNDOR: Jászai Mari-díjas színművész, aki ezúttal sokoldalú, stílus- és műfajgazdag művészi munkásságáért, drámai hősöket és karakterszerepeket egyaránt kiváló jellemábrázoló képességgel emlékezetesen megformáló, maradandó élményt nyújtó pályafutásáért tüntettek ki.

PAP VERA: A Vígszínház Jászai Mari-díjas színművésze, a nehéz női sorsot megjelenítő női szerepek hiteles színpadi és filmes megformálásáért, a humoros, a groteszk és a drámai szerepekben egyaránt emlékezetes, maradandó művészi élményt nyújtó színészi játékáért vehette át az oklevelet és a szobrocskát.

RUDOLF PÉTER: Jászai Mari-díjas színművész, rendező, kiváló művész, sokoldalú művészi munkásságáért, különösen groteszk, ironikus hangvételű szerepek felejthetetlen megformálásáért, elsöprő sikert arató filmjeiért, bravúros improvizációs készségét tanúsító színészi játékáért igazán megérdemelten kapta 2013-ban a Kossuth-díjat.

SAJDIK FERENC: Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész, karikaturista, érdemes művész, ki azonnal felismerhető, egyedülálló stílusú rajzaiért, kedvesen groteszk, esendő, összetéveszthetetlen karakterű figuráiért, portréiért, nagy sikerű, mára legendává vált rajzfilmjeiért és könyvillusztrációiért, páratlan életművéért nyerte el a címet.

SCHUBERT ÉVA: A színművész, érdemes művész a drámától a vígjátékig minden műfajban felejthetetlen alakítást nyújtó művészetéért, drámai erővel, humorral, sziporkázó szellemességgel megoldott szerepformálásaiért, a közönség iránti alázattal átitatott, példaértékű életpályája elismeréseként részesült a kitüntetésben.

SZVORÁK KATALIN: Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, előadóművész, a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskola tanára, aki a magyar népdal, valamint a közép-európai dallamkincs avatott, világszerte nagy népszerűségnek örvendő tolmácsolásáért, hagyományápoló, lelket építő, csodálatos hangjával a közönséget elvarázsoló művészetéért, művészetoktatói, pedagógiai tevékenységéért szerepel a díjazottak között.

TORNAI JÓZSEF: A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. József Attila-díjas és Babérkoszorú díjas író, költő, műfordító a magyar irodalmat gazdagító, értékteremtő költői, írói, esszéírói és új területeket meghódító műfordítói munkásságáért, irodalmi közéleti tevékenységéért vehette át a Kossuth-díjat.

ZSURÁFSZKY ZOLTÁN: Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus, kiváló művész, a Honvéd Együttes Művészeti Nonprofit Kft. művészeti vezetője. Több évtizedes kimagasló művészi munkássága, a Kárpát-medencei magyar néptánckincs gyűjtése, megőrzése és közkinccsé tétele érdekében végzett sokoldalú tevékenysége elismeréseként lett Kossuth-díjas.

A Kossuth-díjat megosztva kapta:

A magyar könnyűzenében játszott úttörő szerepükért, a közönség szeretetétől övezett, folyamatosan megújuló, a magyar rocktörténetben egyedülálló nemzetközi sikereket elért, legendássá vált fél évszázados művészi pályafutásuk elismeréseként az OMEGA együttes tagjainak:
BENKŐ LÁSZÓ Liszt Ferenc-díjas előadóművésznek,
DEBRECZENI FERENC Liszt Ferenc-díjas előadóművésznek,
KÓBOR JÁNOS Liszt Ferenc-díjas előadóművésznek,
MIHÁLY TAMÁS Liszt Ferenc-díjas előadóművésznek,
MOLNÁR GYÖRGY Liszt Ferenc-díjas előadóművésznek.

Sajátos hangzásvilágú, az autentikus népzenét világzenével, illetve könnyű műfajokkal ötvöző, s ezáltal új műfajt teremtő, a magyar könnyűzene nemzedékei között hidat építő, határainkon túl is rendkívül népszerű, negyedszázados művészi pályafutásuk elismeréseként a CSÍK ZENEKAR tagjainak:
CSÍK JÁNOS előadóművésznek,
BARTÓK JÓZSEF előadóművésznek,
BARCZA ZSOLT előadóművésznek,
KUNOS TAMÁS előadóművésznek,
MAJOROSI MARIANNA előadóművésznek,
MAKÓ PÉTER előadóművésznek,
SZABÓ ATTILA előadóművésznek.

A filmgyártás fejlesztéséhez való jelentős hozzájárulásukért, a digitális fejlesztési fázisban a valós idejű digitális filmképmódosítást lehetővé tevő Lustre színjavító rendszer kifejlesztéséért a COLORFONT KFT. munkatársainak:
JÁSZBERÉNYI MÁRK programozó matematikusnak, a Colorfront Kft. alapítójának,
PERLAKI TAMÁS villamosmérnöknek, a Colorfront Kft. vezető fejlesztőjének,
PRISKIN GYULA programozó matematikusnak, a Colorfront Kft. vezető szoftverfejlesztőjének.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik