Belföld

Megosztásra érdemes ötletek

Nemcsak a Facebookon lehet érdekes, értékes gondolatokat terjeszteni. Amerikában már 25 éve, idehaza 4 éve létezik egy különleges program e célra: a TED. Ahol megérti egymást az agykutató, a divatdiktátor, a zenész, a matematikus és az állatidomár. Videós ízelítő:

Technology, Entertainment, Design – vagyis technológia, szórakozás, tervezés. E három szóval indult a TED kis különleges konferenciaként Californiában 1984-ben. Másságát az adta, hogy 18 percben maximálta egy előadás hosszát és nem egy-egy szakmára, témára építette az adott rendezvényt.  Összegyűjtötték a világ különböző tájairól, az élet különböző területeiről a legérdekesebb, leginnovatívabb, leginspiratívabb gondolkodókat, alkotókat.

Californiában minden év februárjában négynapos a konferencia, ez a TEDLongbeach. Júliusban pedig Oxfordban ugyancsak négy napig tart a TEDGlobal.

Az itteni előadások felvételeit felteszik a TED.com portálra, ahonnan bejárják a világot, feliratozva több nyelven.

A TEDxDanubia a nagy TED kis magyar megfelelője. Itthon csak egynapos, de többnyire évente kétszer rendezik 2010januárja óta.

Ilyen a közönség:

Nyitott, intelligens, jó szándékú emberek, akik szeretnek felfedezni, megérteni, tenni és alkotni, akik érzik a változás szükségét és a problémákban a megoldásokat látják.

Az előadások szüneteiben bárki kezdeményezhet beszélgetést bárkivel. Sőt, egy íratlan szabály a TED-eken a kötetlen ismerkedés. Olyan emberekkel elegyedhetünk szóba, akikkel normál körülmények között vagy nem találkoznánk, vagy nem lenne lehetőségünk a beszélgetésre.

Ilyenek a fellépők:

Az amerikai konferenciákon szerepelt már többek között  Bill Clinton, Bill Gates, Jane Goodall, Alain de Botton vagy épp Bono.

Budapesten pedig láthattuk színpadon például Csányi Vilmost, Feldmár Andrást, Zwack Izabellát, Hankiss Elemért, Harcsa Veronikát és számos érdekes külföldi előadót, matematikust, építészt, művészt, utazót, csillagászt, orvost vagy épp közgazdászból lett apácát.

Íme egy kis ízelítő:

John Foppe, karok nélkül született és fogyatékosságából kovácsolt sikert. A saját küzdelmein keresztül értett meg mindent, amit ma már tanít motivációs trénerként profi focicsapatoknak és nagy cégeknek.

Joós István, aki akkor talált önmagára, amikor milliomosból nincstelenné vált és létrehozta a szívességnetet.

Kelle Antal a művészet eszközeivel kutatja a változás emberi reakcióit. Munkái nemcsak vizuális élmények, filozófikus üzenetük is van.

Papp Péter programozó matematikus szembeállít minket egy hús-vér hackerrel, valakivel, aki képes a GDP-t egy százalékkal csökkenteni pár nap alatt.

Még lehet jelentkezni a jövő pénteki TEDxDanubiára
A március 22-ei budapesti rendezvényre vasárnap estig lehet jelentkezni itt.

A határokon át címet kapta a mostani előadás-gyűjtemény. Színpadra áll többek között – ismert és kevésbé ismert – jövőkutató, hegymászó, haditudósító, részecskefizikus, filozófus, médiavállalkozó és kriminológus. A részletes programot itt találja:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik