Belföld

Titkolják a kormány elől a pedagógussztrájk részleteit

tanár (tanár, oktatás, )
tanár (tanár, oktatás, )

A PDSZ elnöke tudja, mikor kezdődik a sztrájk, de egyelőre nem árulja el a pontos dátumot.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke a sonline.hu kérdésére úgy nyilatkozott, hogy a titkolózásra egyfelől a kollégák érdekében van szükség, másrészt pedig nem szeretnék megadni a lehetőséget a kormányzatnak, hogy ellenlépéseket tegyen.

Így viszont csak az biztos, hogy a jövő héten sztrájkba lép a PDSZ, illetve a vele szolidaritást vállaló pedagógusok. A szakma kisebbik érdekképviselete februárban döntötte el, hogy a nemzeti ünnep után országos gördülő sztrájkot kezd, miután a szakszervezetnek egyetlen, az oktatási rendszer átalakításával kapcsolatos kérdésben sem sikerült megállapodnia a kormánnyal.

A sztrájkkal kapcsolatban a PDSZ elnöke megjegyezte: minden egyes tankerületet három nappal a sztrájk megkezdése előtt értesítenek. Úgy tűnt, hogy sikerült megállapodniuk a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal (KIK) is, melynek vezetője, Marekné Pintér Aranka nyilatkozatban vállalta, a munkabeszüntetés alatt az érintett iskolákban a KIK feladata az elégséges szolgáltatások biztosítása, azaz egyetlen gyermek sem marad felügyelet nélkül.

Ezt azonban kedden az Emberi Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkársága – Marekné erről szóló levele ellenére – nem ismerte el.

„A szívem mélyén szeretném, ha a 120 ezres pedagógustársadalom nagyjából fele csatlakozna a munkabeszüntetéshez – jegyezte meg a sztrájk várható támogatottságával kapcsolatban Mendrey László –, s emellett természetesen számítunk más érdekképviseletek szolidaritási akcióira is.” A pedagógusok jelentős része elkeseredett, ugyanakkor sokan félnek is. Ezt csak fokozza, hogy Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár jogsértően arra kérte az iskolákat, készítsenek listákat a várható sztrájkolókról.

Az államtitkár ezt azzal indokolta, hogy szerinte a törvény értelmében a sztrájk idejére nem jár bér az abban részt vevő pedagógusoknak, ezért az iskolák vezetőinek és a tankerületi igazgatóknak nyilván kell tartaniuk, hogy kik vesznek részt a sztrájkban. Az államtitkár hozzátette: felesleges és értelmetlen az iskolai munkát megzavaró pedagógussztrájk, s úgy vélte, a felhívásnak nem lesz nagy foganatja a pedagógustársadalomban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik