Belföld

Pedagógussztrájk: ki vigyáz a gyerekekre?

A PDSZ szerint a fenntartó megígérte, hogy a sztrájk idején biztosítja a tanulók elhelyezését, a fenntartó viszont azt állítja, erről nincs megegyezés.

„A kormány alapvetőnek tartja azt, hogy egy esetleges sztrájk idején a pedagógusok tisztában legyenek azzal, milyen feladat ellátására kötelezhetők és a tanulók pedig azzal, hogy milyen ellátásban részesülnek. Minden ellenkező tartalmú információval szemben ezen tárgyalások még meg sem kezdődtek” – írja kedd reggeli közleményében az EMMI.

A sztrájkot szervező Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ugyanakkor már a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) hétfői, hasonló tartalmú nyilatkozatát is visszautasította, mondván azok „alkalmasak a közvélemény megtévesztésére, félretájékoztatására”. A PDSZ szerint ugyanis a tárgyalások már be is fejeződtek.

A szakszervezet honlapján elolvasható Marekné Pintér Aranka KLIK-elnök március 8-án kelt, a PDSZ elnökének címzett levele, amelyben – egy március 4-i tárgyalásra hivatkozva – határozottan leszögezi: „Sztrájk idején a KIK valamennyi tankerületben biztosítani fogja a tanulók elhelyezését”. Azaz, ha sztrájk van, nem az abban részt vevő tanároknak kell vigyázni a gyerekekre.

A PDSZ álláspontja szerint egyébként sem a sztrájktörvényből, sem a köznevelési törvényből nem vezethető le, hogy a munkabeszüntetés idején a pedagógusok feladata lenne a tanulók felügyeletének biztosítása.

Az EMMI a KLIK–levél ellenére véli úgy, hogy nincs megegyezés az elégséges szolgáltatásokról, ezért egyeztetésre hívta a PDSZ-t e tárgykörben.

A március 18-tól a munkavállalók gazdasági és szociális jogaiért (munkahely, bér védelméért) országos gördülősztrájkot szervez a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). A honlapján olvasható információk szerint „az oktatási intézményben sem oktatást-nevelést, sem gyermekfelügyeletet nem lát el a sztrájkoló munkavállaló a sztrájk ideje alatt”.

Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár szerint egyébként felesleges és értelmetlen „az iskolai munkát megzavaró” pedagógussztrájk. Szerinte a PDSZ nem „szakszervezethez méltón” viselkedik, hanem ellenzéki pártként, amikor kormánylemondást követel, ha nem teljesítik követeléseiket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik