Belföld

Matolcsy lefokozta Simor alelnökeit

Matolcsy György MNB elnök kinevezése (Matolcsy, MNB, eskütétel, kinevezés, )
Matolcsy György MNB elnök kinevezése (Matolcsy, MNB, eskütétel, kinevezés, )

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közzétette új Szervezeti Működési Szabályzatát, amely létrehozza a főigazgatói feladatkört, és módosítja az alelnökök feladatköreit úgy, hogy az új alelnökhöz, Balog Ádámhoz csoportosítja át a monetáris politikát és a pénzügyi stabilitást is.

A Hivatalos Értesítő jegybanki szabályváltozást tartalmazó száma a megjelenés után nem sokkal már nem volt elérhető a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó honlapján.

A Hivatalos Értesítőben megjelentek szerint ezentúl Balog Ádám alelnök felel a monetáris politikáért, a pénzügyi stabilitásért és a hitelösztönzésért, Karvalits Ferenc csak a statisztikáért, míg Király Júlia a készpénzlogisztikáért.

A jegybank szervezeti felépítését mutató ábra szerint a szabályzat Balog Ádám alá két ügyvezető igazgatót, a monetáris politikáért felelős igazgatót, illetve a pénzügyi stabilitásért és a hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatót rendeli. Utóbbiak alatt rendre 5, illetve négy igazgatóság működik majd.

Balog Ádám korábban a Nemzetgazdasági Minisztériumban is Matolcsy György akkori miniszter alatt dolgozott.

Karvalits Ferenc, aki eddig a monetáris stratégiáért, kutatásért, statisztikáért és pénzügyi elemzésekért felelt, már csak a statisztikáért felel majd, és alá csak a statisztikai igazgatóságot rendeli az új szabályzat.

Király Júlia, aki eddig a pénzügyi stabilitásért, készpénzlogisztikáért és pénzforgalomért felelt, a jövőben már csak a készpénzlogisztikáért felel, és alatta is csak egy igazgatóság lesz.

Király Júlia SMS-ben üzent

Király Júlia MNB-alelnök a jövőben mint a monetáris tanács (MT) tagja fejti ki véleményét. Így reagált az MTI-nek az MNB alelnöke a jegybank Hivatalos Értesítőben közzétett új SZMSZ-ére.

Király Júlia SMS-ben Washingtonból azt közölte: “Továbbra is az MT teljes jogú tagja vagyok”. “Az új vezetés, az új monetáris és makroprudenciális politika kialakításában nem számít ránk, ez törvény által garantált joga” – tette hozzá, Karvalits Ferencre is utalva. “Így a jövőben mint az MT tagja fejtem ki véleményemet” – írta.

A frissen létrehozott főigazgatói pozíciót – az MNB korábbi tájékoztatása szerint – Nagy Róza tölti majd be. Az új SzMSz a főigazgató alá két ügyvezető igazgatót, a gazdaságstratégiáért és tervezésért felelős ügyvezető igazgatót, illetve a bankműveletekért, számvitelért és működési szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatót rendeli. Mindkét ügyvezető igazgató alá 3-3 igazgatóság tartozik.

Az elnöki kabinet irányítja majd a jegybanki kommunikációt.

Az új SzMSz értelmében a jegybank alelnökei kizárólag a főigazgatóval együttesen képviselhetik a jegybankot harmadik személyekkel szemben, illetve az MNB nemzetközi kapcsolataiban. Az MNB-t a nyilvánosság előtt az elnök, illetve az elnök által meghatározott személy képviselheti. Korábban ez a jogkör az alelnök mellett az alelnököket és a sajtószóvivőt is megillette.

A közzétételre markáns gyengüléssel reagált a forint, amit erősített Olaszország adóskockázati besorolásának rontása is. Az eurót péntek este nem sokkal fél hét után néhány percig 300 forint fölött jegyezték, majd az árfolyam visszacsúszott 299,80 forintig, a közzétételt megelőző 298 forint környéki jegyzések közelébe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik