Belföld

A magyarországi növekedés kulcsa Matolcsy György szerint

Buthy Lilla
Buthy Lilla

2013. 03. 07. 09:46

A kormány és a jegybank stratégiai megállapodása lehet a magyarországi növekedés beindításának kulcsa, hiszen ez képes bővíteni a hazai vállalkozások hitelforrásait - írta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank hétfőn kinevezett új elnöke a Heti Válasz legújabb számában.

Az MNB elnöke szerint sok magyarországi vállalkozás már nem bírja sokáig hitelek nélkül. Egyben megjegyzi, hogy “bizonyosak lehetünk abban, hogy (…) 2013 reálkereset-bővülést, ezért fogyasztásbővülést hoz”.

A jegybankelnök – aki korábban nemzetgazdasági miniszterként is rendszeresen írt a hetilapban – szerint dinamikus és tartós növekedés akkor lesz Magyarországon, ha egyszerre javul a vállalkozások tőkéhez, hitelhez, piachoz és tudáshoz való hozzáférése, miközben az ország megőrzi a költségvetési konszolidáció eredményeit. “Jók az esélyeink” – fogalmazott a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Hangsúlyozza ugyanakkor, hogy növekedési fordulat hiányában “nem lenne fenntartható a csökkenő államadósság, a 3 százalék alatti deficit, a bővülő foglalkoztatás, a politikai stabilitás, így a kormányzati cselekvőképesség”.

Matolcsy György szerint a 2012. évi 1,7 százalékos gazdasági visszaesést elsősorban egyszeri tételek okozták. Így az aszályos időjárás miatti alacsonyabb mezőgazdaság kibocsátás a GDP-csökkenés felét magyarázza.

További 0,3-0,4 százalékos GDP-visszaesést okozott egyes ipari kapacitások megszűnése. Ezen kívül a GDP-változásból 0,2-0,3 százalékpontot magyaráz az, hogy a tervezett, uniós forrásból finanszírozott beruházásokból mintegy 500 milliárd forintnyi nem valósult meg. Végül, a fogyasztási is visszaesett 2012-ben, az “átmenetileg csökkenő reálkeresetek és  a zuhanó fogyasztási hitelek miatt”.

A jegybankelnök szerint “2012 igazi rejtélye nem az, hogy miből jött a visszaesés. Sokkal inkább az, hogy miért nem lett lényegesen nagyobb?”. Kifejtette: az 1,7 százalékos visszaesést szinte teljes egészében magyarázza az aszály, a termeléskiesés, az uniós beruházások elmaradása, illetve a csökkenő fogyasztás, de nem tapasztalható “a kivont külföldi hitelforrások hatása”.

Az MNB elnöke szerint – elsősorban külföldi – pénzintézetek 2012-ben a GDP közel 10 százalékát kitevő, 2700 milliárd forint körüli hitelforrást vontak ki a magyar gazdaságból. Matolcsy György szerint “Ha ezeknek a forrásoknak csak egy része bement volna a gazdaságba, a múlt évben is bővül a gazdaság!”.

A jegybankelnök szerint a hitelforrások kivonásának okai “ismertek”: a korábban túl magas szinten lévő külső finanszírozás épül le, a pénzintézetek “büntetik a magyar kormányt a nem hagyományos lépések miatt, a jegybank nem működött együtt a kabinettel a növekedés érdekében, és a családok óvatossá váltak a hitelfelvétel terén”. Matolcsy György szerint “a külföldi bankok 5 százalék körüli visszaesést vártak a hitelforrások leépítésétől”, de tévedtek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.