Gazdaság

Már fel is mentették Matolcsyt

Nem az új nemzetgazdasági miniszterhez, Varga Mihályhoz fog tartozni a kormány Keleti Nyitás programja. Szijjártó lesz a kormánybiztos, s magának Orbán Viktornak felel.

Kapcsolódó cikkek

Felmentette a kormány Matolcsy Györgyöt a magyar–orosz gazdasági kapcsolatokért és a magyar–kínai kétoldalú kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztosi megbízatásából március harmadikával – derül ki a friss Magyar Közlönyből.


Fotók: Kummer János

A jegybankelnök helyett Szijjártó Péter miniszterelnökségi államtitkár lesz a felelős a két ázsiai nagyhatalom és Magyarország közötti üzleti és diplomáciai kapcsolatokért. A miniszterelnökségi államtitkár ingyen fog dolgozni, munkájáért új kormánybiztosi minőségében nem fog kapni, bár kap négy fő alkalmazására lehetőséget.

Putyin új udvarlója

Munkája nem lesz kevés: a Magyar–Orosz Kormányközi Gazdasági Együttmûködési Bizottság és a Magyar–Kínai Gazdasági Vegyes Bizottság magyar tagozatának elnöki feladatai mellett kezdeményeznie is kell a kapcsolatok bővítését, és ennek módjára is javaslatokat kell készítenie.

Magyarán: meg kell találnia a módját, hogy elég hangosan zümmögjön Ázsia nagyjainak fülében ahhoz, hogy az ottani tótumfaktumok központilag-politikailag is megtámogassák a pici országunkkal és cégeinkkel való együttműködést.

Ez nem kis feladat, még úgy sem, hogy szeretünk úgy gondolni Magyarországra, hogy az “Európa Hongkongja”, s hogy Oroszország számára az Európába vezető gázvezetékrendszer miatt fontos.

Vargának nem kellett a szerep

A javaslatok elkészítése érdekében Szijjártó mindenféle információkat és anyagokat rendelhet, sőt egyedi utasításokat is adhat kormányzati intézményeknek.

Feladata az is, hogy a kormányon belül képviselje az Orbán Viktor és Matolcsy által megindított Keleti Nagyfal-bontás szempontjait. Olyannyira, hogy a szükséges miniszteri és kormánydöntéseket is kezdeményezheti, s személyesen Orbán Viktornak felel azért, hogy minden rendben menjen.

Ez azért is érdekes, mert az Európai Unió recessziója miatt megrendeléshiányban ragadt magyar gazdaság számára a kormány a száguldó keleti piacokat látja az egyik lehetséges kitörési pontnak. S mint ilyen, az egyik legfontosabb hosszú távú gazdaságpolitikai célkitűzés.

Korábban ez a szerepkör a külgazdaságért felelős tárcához, azaz (aktuális ügyektől és a hatalmi hadállástól függően) a nemzetgazdaságihoz vagy a nemzeti fejlesztési tárcához tartozott. Ám, mint korábban is sejteni lehetett, Varga Mihály, az új nemzetgazdasági miniszter inkább áramvonalasítani szeretné a tárcáját.

Pénzt akarunk, de gyorsan

A kétoldalú gazdasági kapcsolatokban koncepciót kell kidolgoznia a kis- és középvállalkozások szerepének növelésére, a pénzügyi intézmények közötti együttmûködés erõsítésére és a kétoldalú beruházási tevékenység immár rutinszerű erősítésére.

Most csak ki kell találnia, hogy ehhez mennyi pénzre lenne szüksége, amelyet a Magyar Közlönyben megjelentek szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium biztosít majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik