Belföld

Orbán: öngyilkosság lenne kilépni az EU-ból

A miniszterelnököt Vona Gábor megint arról kérdezte: van-e élet az EU-n kívül. A válasz: nincs.

Azonnali kérdésekkel nyitott a parlament hétfői ülése, s ebben Orbán Viktort is többen megszólították. Vona Gábor újra arról faggatta, hogy van-e élet az EU-n kívül. A Jobbik elnöke szerint Magyarország rosszul járt az uniós csatlakozással, s ezért népszavazást kellene tartani a maradásról.

A miniszterelnök szerint több érv van amellett, hogy tagok maradjunk. „Magyarországnak egyre több keresnivalója van az EU-ban” – jelentette ki. Sőt, mint mondta, az EU-tagságnak csak ésszerűtlen alternatívája van, ami elszegényedéshez, a leszakadáshoz vezetne. Végül leszögezte, ha kilépnénk az unióból, s így a közös piacról, az felérne az öngyilkossággal.

Vona párttársa, Dúró Dóra a Jobbik által már korábban felvetett „bentlakásos cigányiskolákkal” kapcsolatban kérdezte Orbánt. Szerinte az nem lenne cigányellenes, sőt, segítené a cigányokat a kitörésben. Dúró azt is kijelentette, hogy „a cigányok csak azért szülnek gyerekeket, mert állami támogatást kapnak utánuk”.

Orbán szerint ezek a mondatok igenis cigányellenesek, mert Dúró nem azt mondta, hogy egyesek pénzért vállalnak gyereket, hanem azt, hogy a cigányok. Orbán végül Dúrót az oktatási államtitkársághoz irányította a kérdéssel.

A szocialista Gőgös Zoltán szintén a kormányfőt kérdezte az alapvető élelmiszerek áráról, és azt kérdezi, hogy Orbán hajlandó-e ebben lépni valamit. Erre a miniszterelnök kifejtette, hogy a kormánynak van egy határozott adófilozófiája, és nem keverik össze az adópolitikát a szociálpolitikával. „Nem akarjuk megbüntetni az embereket, ha dolgoznak. A bevételeket viszont valamilyen módon biztosítani kell: ezt a fogyasztáson és a forgalmon keresztül kell biztosítani” – mondta. Orbán szerint vizsgálják, hogy mit lehetne tenni, de eddig nem találtak meggyőző érvet az áfacsökkentés mellett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik