Belföld

Orbán ma elárulja, amit mindenki sejt

Ma nevezi meg jegybankelnök-jelöltjét a miniszterelnök. Nagy meglepetést okozna, ha nem Matolcsy György lenne az.

Simor András leköszönő elnök hatéves mandátuma szombaton jár le. A jegybanktörvény értelmében a jegybanki monetáris tanács tagjává – így az MNB elnökévé is – az a magyar állampolgár nevezhető ki, illetve választható, aki monetáris, pénzügyi, vagy a hitelintézeti tevékenységgel kapcsolatos kérdésekben kiemelkedő elméleti és gyakorlati szakmai ismeretekkel rendelkezik.

A miniszterelnök bejelentését követően a parlament gazdasági ügyekért felelős állandó bizottsága hallgatja meg a jegybankelnök-jelöltet. A meghallgatás délután kettőkor kezdődik. A bizottsági meghallgatás után a köztársasági elnök nevezi ki a jelöltet. Az új jegybankelnök az államfő előtt tesz esküt.

Piaci elemzők és sajtóértesülések szerint a legnagyobb esélye annak van, hogy Matolcsy György jelenlegi nemzetgazdasági minisztert jelöli a pozícióra a kormányfő. A Népszabadságnak a minap ezt gyarorlatilag száz százalékra valószínűsítették kormányzati források. Ahogy azt is, hogy Varga Mihály IMF-tárgyalásokért felelős miniszter kerül az NGM élére. Matolcsy Györgynek kinevezése esetében miniszteri pozíciója mellett – a Bács-Kiskun megye területi listán szerzett – országgyűlési képviselői mandátumáról is le kell mondania.

A nemzetgazdasági miniszter gyakorlatilag számot vetett tárcavezetői ténykedésével a tegnap megjelent Heti válaszban. Azt írta, 2013 elején lezárul egy korszak a magyar gazdaságpolitikában. Szerinte mindaz, ami eddigi minisztersége alatt történt “óriási bravúr, igazi gazdaságtörténeti fordulat”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik