Gazdaság

Matolcsy: Lezárul egy korszak

matolcsy györgy (matolcsy györgy, )
matolcsy györgy (matolcsy györgy, )

A nemzetgazdasági miniszter vélhetően utolsó írása a Heti Válaszban.

“2013 elején lezárul egy korszak a magyar gazdaságpolitikában.” Ezzel kezdi írását Matolcsy György, aki szerint mindaz, ami eddigi minisztersége alatt történt “óriási bravúr, igazi gazdaságtörténeti fordulat”. Az írás ezúttal számvetésként is értékelhető, hiszen továbbra is tartják magukat a hírek, hogy a miniszter hamarosan átül az MNB-elnök székébe.

A még miniszter Matolcsy a sikereit sorolja, melyeket “a kiindulópontjuk mér”. Emlékeztet 2010-re, az örökölt “pénzügyi csődhelyzetre”, amely után 4,4 százalékon tudták tartani a deficitet és megszorítások nélkül növelték – közel négy százalékkal – a nettó reálkereseteket.


Fotó: Neményi Márton

Persze – ismeri el önkritikusan Matolcsy – a sikernek ára van: bankadók, válságadók, tranzakciós illetékek és némi magánnyugdíjpénztári vagyon lenyúlás formájában. Ezek nyilván nem megszorítások, mert, ha azok lennének, akkor nem írhatná le a jegybankelnöki szék várományosa a Heti Válaszban, hogy “A magyar kormány nem hagyományos gazdaságpolitikája közvetlen kihívás az unió intézményeinek és a hagyományos gazdaságpolitikák csapdájában vergődő kormányoknak. Ha lehet megszorítások nélkül kezelni a válságot, akkor a mai ortodox közgazdaság hibás úton jár.”

Orbán Viktor szerint még a héten kiderül, ez volt-e Matolcsy György mint unortodox miniszter utolsó jegyzete.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik