Gazdaság

Listázták a jegybank dolgozóit

rogan-antal(210x140)(3).jpg (rogán antal, )
rogan-antal(210x140)(3).jpg (rogán antal, )

Az [origo] szerint Rogán Antal kapta a feladatot, hogy felmérje a dolgozókat és megkeresse Simor utódját.

Rogán Antalnak, a Fidesz egyik erős emberének, a frakció vezetőjének volt a dolga, hogy feltérképezze, kik jöhetnek szóba jegybankelnökként, alelnökökként, jegybanki középvezetőkként – értesült az [origo].

A hónapokig tartó puhatolózás és interjúk során a Fidesz frakcióvezetője azt is feladatául kapta, hogy a jegybank mostani dolgozói közül minél több emberről információhoz jusson, és különböző kategóriákba sorolja őket. A jegybankból származó értesülések szerint a csoportokat aszerint képezték, hogy az egyes embereket mennyire tartják a jegybankelnöki posztról távozó Simor Andrással szimpatizálónak vagy inkább jobboldali érzületűnek, illetve semlegesnek, olyannak, akit kizárólag a szakmai meggyőződése vezérel.

A gazdasági ügyekben az egyik kulcsfigurának számító, a parlament gazdasági bizottságát is vezető Rogán a leendő, potenciális jegybanki felső vezetőkről kikérte néhány olyan embernek a véleményét, akik már dolgoztak a jegybankban, ezért ismerik a stáb nagy részét, vagy akik gazdaságpolitikai kérdésekben a Fidesz erőcentrumához tartoznak (Varga Mihály, Matolcsy György, Járai Zsigmond).

Előre menekültek

Közben többen már a napokban felmondtak, arra számítva, hogy függetlenül attól, ki lesz Simor András utódja, nekik biztosan kiadná az útjukat. A távozók között van igazgató (a jegybanki hierarchia harmadik szintje), de hallottunk főosztályvezetőről és egyszerű beosztottról is.

A biztosan távozóknál azonban jóval többen vannak a bizonytalanok, akik kivárnak, de közben állást is keresnek – írja a lap.

Az [origo] forrásainak egy része állította, hogy olyan emberek is vannak a jegybankban, akiknek kormányoldalról már megüzenték, keressenek maguknak állást, mert rövid időn belül elbocsátanák őket.

Bár hivatalosan még nem közölték, de minden valószínűség szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter válthatja Simort a jegybank élén. Ezt támasztja alá Matolcsy e heti jegyzete is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik