Belföld

Mégsem a Jobbik a nyerő a fiataloknál

Jobbik zászlók (Jobbik, Zászló, Szélsőjobb)
Jobbik zászlók (Jobbik, Zászló, Szélsőjobb)

A mért adatok különböznek ugyan, de a trend azonos: nőtt a különbség a Fidesz és az MSZP támogatottsága között. Nem igaz, hogy a fiataloknál a Jobbik a legnépszerűbb párt.

Az utóbbi időben a közvélemény-kutatások egészen eltérő párttámogatottságot mutatnak ki a teljes népesség körében. Az Ipsos szerint például februárban a Fideszre 18, a Nézőpont szerint 36 százalék voksolna, a többi intézet a két érték közé „lövi be” ezt az adatot. Az Együtt 2014-re a Median 8, az Ipsos 3 százalékot mért. Ennél valamivel kiegyensúlyozottabb a mezőny többi résztvevőjének eredménye. (Az MSZP 11-14, a Jobbik 8-10, az LMP 1-3, a DK 1-2 százalékon áll.)

Kicsit nagyvonalúan átsiklott e feltűnő különbségeken Závecz Tibor, az Ipsos kutatási igazgatója a kutatóintézetek képviselőit „összeültető” Mérők Klubja nevű rendezvényen. Mint mondta, „van szókészletünk és érvrendszerünk arra, hogy miért térnek el, meg tudjuk magyarázni az eléréseket, de a tendenciákat kell vizsgálni”. Felhívta a figyelmet arra, hogy bár a konkrét adatok nem egyeznek, de kivétel nélkül minden kutatás azt mutatta ki, hogy megfordult az eddigi trend: nem szűkült tovább a kormánypártok és az MSZP közötti különbség, sőt februárban valamivel nőtt is.

(Fotó: Neményi Márton)

A bizonytalanok fele kormányt buktatna

Ezzel kapcsolatban a nézőpontos Mráz Ágoston Sámuel azt emelte ki, hogy az eltérések a teljes népességre vonatkozó kérdésekben vannak, a biztos pártválasztóknál minden intézet hasonló, 43-44 százalékos értékeket mért, ami a 2010-es választások óta nagyjából 10 százalékos visszaesést jelent.

Hónapról hónapra minden közvélemény-kutató cég beszámol arról is, hogy a lakosság nagyjából fele bizonytalannak számít. A Nézőpont ugyanakkor most a pártot nem választók tömegét is megpróbálta feltérképezni a „kormányt buktatna vagy nem buktatna” kérdéssel. Ebből az jött ki, hogy a  teljes mintában a bizonytalanok egyharmada (a teljes minta 12 százaléka) – bár pártot nem nevezett meg, de – kormányváltást szeretne. Azoknak pedig, akik biztosan elmennek szavazni, de egyelőre nem tudják, kire, mintegy a fele váltana kormányt. Azt nem lehet azonban tudni, hogy ez inkább baloldali szimpátiát jelent-e, vagy inkább Jobbik-orientációt.

A Bajnai Gordon által fémjelzett Együtt 2014 éppen a bizonytalanok köréből szeretné a táborát növelni. Az Ipsos vizsgálatai szerint van is ebben némi sikere, hiszen a szavazótáborának fele a korábbi bizonytalanok közül kerül ki. Egyötödüket az MSZP-től csábították el, a Demokratikus Koalíció elől pedig – Závecz Tibor szavaival – gyakorlatilag „elszívták a levegőt”.

Kontár felmérés a Jobbikról

A kutatók élesen bírálták a sajtót a február közepén ismertetett „Aktív Fiatalok kutatás” (amely szerint az egyetemisták körében tarol a Jobbik és az LMP is veri a Fideszt) kritikátlan és egyesek szerint szenzációhajhász ismertetése miatt. A vizsgálat ugyanis egy éve készült, ráadásul erősen vitatható módszertannal – állították egybehangzóan a Mérték Klub résztvevői. A szakemberek állítása szerint a fiatalok körében ugyan valóban felülreprezentált a Jobbik, de korántsem annyira, mint az Aktív Fiatalok sugallja. E körben még mindig a politikával szembeni érdektelenség a legjellemezőbb attitűd, bár a hallgatói megmozdulások óta némileg változott a helyzet. Ugyan sokkal kevésbé, mint a teljes lakosság körében, de a fiatalok között is a Fidesz vezet , második a Jobbik, harmadik az MSZP. A Nézőpont Intézet májusban ismerteti a Magyar Ifjúság 2012 részletes eredményeit, Mráz Ágoston Sámuel annyit elárult, abból is hasonló adatok fognak kiderülni.

Lesújtó kép a nemzetközi sajtóban

A rendezvényen a Nézőpont kutatója ismertette az intézet több ezer, a nyugati sajtóban megjelent cikket vizsgáló kutatását, amely szerint igencsak kritikus volt a világsajtó a magyarországi fejleményekkel kapcsolatban. A cikkek 57 százaléka volt kifejezetten negatív, és mindössze 6 százaléka pozitív – derült ki. Legtöbbjük a kormány intézkedéseivel foglalkozott, de gyakori téma volt a gazdasági helyzet, az unióhoz fűződő viszony, az EU/IMF-tárgyalások, a demokráciakérdéssel ugyanakkor az írások kevesebb mint 10 százaléka foglalkozott.

Mráz Ágoston elárulta azt is, hogy az országról szóló – ezek szerint elég lesújtó – nemzetközi lapszemlét minden reggel megkapja Orbán Viktor is. „Tudomásom szerint olvassa is” – tette hozzá. A nemzetközi visszhangról Szelestey Lajos még durvábban fogalmazott. A Klubrádióban reggelente lapszemléző újságíró szerint a legfontosabb nemzetközi sajtótermékekből az derül ki, hogy „leírták Magyarországot”. Ő a februárban megjelent 115, hazánkkal foglalkozó cikk közül mindössze hármat talált, amelyik valamennyire pozitív képet festett, és 75 kifejezetten negatív képet mutatott. Mint mondta, hónapok, évek óta ugyanezt tapasztalja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik