Belföld

Nyomoz a rendőrség a jegybank ellen

mnb (mnb)
mnb (mnb)

Több hazai pénzintézetről üzleti titkokat küldött az IMF-nek az MNB – állapította meg az Állami Számvevőszék vizsgálata.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tavaly fél éven át visszamenőleg vizsgálta a Magyar Nemzeti Bank működését – írja a Híradó.hu. Az ellenőrzés feltárta, hogy a jegybank 2008 tavasza és 2010 augusztusa között naponta adott át adatokat a Nemzetközi Valutaalapnak a hét legnagyobb hazai bank finanszírozási helyzetéről, devizatartalékairól, anélkül, hogy erről az érintett pénzintézeteket tájékoztatták volna. A számvevőszék szerint az MNB adatszolgáltatása bűncselekmények gyanúját veti fel. Az ügyészség az ügy kivizsgálását a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi főosztályára bízta.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben feljelentés-kiegészítést rendelt el, amelynek teljesítésével a Budapesti Rendőr-főkapitányságot bízta meg – nyilatkozta a köztévé híradójának a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Bagoly Bettina hozzátette: a nyomozó hatóság a feljelentés kiegészítése után hivatali visszaélés, valamint gazdasági titok megsértésének gyanúja miatt elrendelte a nyomozást.

A BRFK egyelőre ismeretlen tettes ellen nyomoz. A Magyar Nemzeti Bank már a múlt héten jelezte, hogy vitatja a számvevőszék megállapításait. Simon András, a jegybank kommunikációs igazgatója azt mondta, az ÁSZ a hitelintézeti törvényre hivatkozik. Ez a törvény azonban nem zárja ki azt, hogy az IMF által jogosan igényelt adatokat a Magyar Nemzeti Bank továbbítsa.

Simor András jegybankelnök meghallgatását jövő hétfőre kezdeményezik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik