Gazdaság

Törvénytelenül adtak adatokat az IMF-nek?

Üzleti titkok kerültek törvénytelenül a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) a Magyar Nemzeti Bankból (MNB) – olvasható az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentésében. A jegybank cáfol.

Az adatszolgáltatás egészen 2010. augusztus 23-ig törvénysértő módon folyt, ameddig is adatokat adott át a hitelintézetekről az MNB az IMF-nek – idézi Makkai Máriát, az ÁSZ felügyeleti vezetőjét a Napi Gazdaság. A hét legnagyobb magyar bank esetében jelentette az MNB a bankok finanszírozási helyzetét, a nettó devizapozícióját és hetente swap-pozíciókat.

A devizapozicióról szóló adatokat az EU is megkapta heti bontásban. Makkai Mária felhívta a figyelmet, hogy a bankokról szóló egyedi adatokat az MNB csak a nemzetgazdasági miniszternek adhat át. Az MNB elismerte a törvénysértést és felelősségre vonásokat kezdeményezett – tette hozzá az ÁSZ szakembere.

Az IMF alapokmánya szerint sem várhat el a szervezet olyan adatokat, amelyből magán- vagy jogi személyek egyéni adatai beazonosíthatóak. Az MNB Felügyelő Bizottsága nem tudott a törvénytelen adatszolgáltatásról, de az MNB 2010-es számvevőszéki ellenőrzésekor sem derült fény rá, a mostanitól eltérő módszertan miatt – mondta Makkai Mária.

Büntetőjogi felelősség kérdése nem merült fel – tette hozzá Domokos László, az ÁSZ elnöke.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszautasítja az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) az MNB működése törvényességét megkérdőjelező megállapításait. Az ÁSZ jelentése számos tényekkel nem alátámasztott, valótlan állítást tartalmaz – reagált a jegybank az ellenőrzéséről szerdán kiadott számvevőszéki jelentésre.

Az MNB honlapján olvasható közlemény leszögezi, hogy a jegybank működése törvényes, és az Állami Számvevőszék állításával szemben a hitelfelvétellel összefüggő, IMF-nek történő adatszolgáltatással nem lépte túl a hatáskörét, a jegybank iratkezelési rendszere pedig megfelelt a jogszabályokban előírt tartalmi előírásoknak.

Az MNB és az ÁSZ korábbi vitájáról itt olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik