Belföld

Tovább faragják az Alkotmányt

kepviselok-a-parlamentben(960x640)(1).jpg (képviselők, parlament, )
kepviselok-a-parlamentben(960x640)(1).jpg (képviselők, parlament, )

A tavaly hatályba lépett új alaptörvény negyedik módosítását kezdi tárgyalni az Országgyűlés keddi ülésén.

A parlament ülése a megszokottnál korábban, reggel 8 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. Ezt követően nyílhat meg az alkotmánymódosítás általános vitája.

A kormánypárti javaslat döntően az alaptörvény Alkotmánybíróság (Ab) által megsemmisített átmeneti rendelkezéseit igyekszik alkotmányba foglalni. Emellett alkotmányos szinten rögzítenék, hogy az Ab az alaptörvény értelmezésekor ne vehesse figyelembe az alaptörvény hatályba lépése előtt hozott határozatait és indoklásait, valamint bekerülne a hallgatói szerződés lehetősége.

A reggeli órákban az előterjesztői expozé, a kormány képviselőjének felszólalása, valamint a képviselőcsoportok vezérszónokainak hozzászólása hangozhat el, míg a képviselők a vita folytatásában, várhatóan a délutáni, esti órákban fejthetik ki véleményüket.

A közbeeső időben sor kerülhet a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Keretstratégiáról szóló javaslat vitájára, és a képviselők megkezdhetik az építőipari lánctartozások megakadályozásáról szóló törvényjavaslat, valamint a közúti közlekedést érintő törvény egyszerűsítések tárgyalását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik