Belföld

Így korlátoznák az Alkotmánybíróságot

alkotmánybíróság (alkotmánybíróság, alkotmánybírák)
alkotmánybíróság (alkotmánybíróság, alkotmánybírák)

Nem hivatkozhatnának a korábbi alkotmány alapján hozott vizsgálatokra és állásfoglalásokra.

Kósa: ne puskázzon az Alkotmánybíróság!

Az Alkotmánybíróságot érintő több változtatást is javasol a Fidesz elnöksége. A módosításokat várhatóan tavaszi ülésszakán fogadja majd el a Ház – mondta el Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke. A részletekről szólva kifejtette: a Fidesz elnöksége egyrészt javasolja az Alkotmánybírósághoz fordulás lehetőségének kiterjesztését, vagyis bővítenék az alkotmányos kontrollt kezdeményezők körét, így ezentúl nemcsak az ombudsman, hanem a legfőbb ügyész és a Kúria elnöke is fordulhatna az AB-hoz.

Emellett céljuk, hogy erősítsék az AB munkájának nyilvánosságát és ezzel a demokráciát is. Mindezt úgy képzeli el a Fidesz elnöksége, hogy az AB az egyes konkrét esetek állásfoglalása előtt köteles lenne kikérni és megismerni az ügyben érintettek véleményét. “Hallgattassék meg a másik fél is! – ezt a parancsot az AB munkájába is beillesztjük” – magyarázta Kósa Lajos, hozzátéve ugyanakkor, hogy “ettől még az AB úgy dönt, ahogy akar”.

Az Ab-t érintő változtatási javaslatok harmadik pontja a korábban hozott alkotmánybírósági állásfoglalásokat érinti, és úgy szól, hogy “az Alkotmánybíróságnak nem tesszük lehetővé a puskázás lehetőségét” – fogalmazott a Fidesz alelnöke. Mivel új alaptörvénye van az országnak, ezért az AB nem hivatkozhat automatikusan a korábbi alkotmány alapján hozott AB-vizsgálatok és – állásfoglalásokra. Az AB köteles ezeket újra megvizsgálni, átgondolni.

“Puskázni nem lehet úgy, hogy előveszünk egy régi állásfoglalást, (…) Ctrl C, Ctrl V, és azt mondjuk, kész van” – fogalmazott Kósa Lajos.

MSZP: ne szűkítsék az Alkotmánybíróság mozgásterét

Az MSZP felszólítja a miniszterelnököt, hogy ne a jogállam maradékának felszámolásával próbálja kiharcolni csapatának a hosszabbítást. Steiner Pál, az MSZP országgyűlési képviselője így reagált arra, hogy felülvizsgáltatnák a korábbi Ab-állásfoglalásokat.

Az ellenzéki politikus szerint a “krónikus sikertelenségben és pozíciómániában szenvedő Fidesz pánikszerű sikerkommunikációval és a jogállami intézmények korlátozásával igyekszik bebetonozni hatalmát. A fékek és ellensúlyok demokratikus intézményrendszerét félázsiai módra felrúgó Orbán-rezsim tovább szűkítené az Alkotmánybíróság mozgásterét: most épp a rendszerváltás utáni bírósági döntések figyelembe vételétől tiltaná el a testület tagjait”.

Jobbik: a gyereket is kiöntik a fürdővízzel

A Jobbik elfogadhatatlannak tartja a kormány azon szándékát, hogy eltiltsa az Alkotmánybíróságot az elmúlt húsz év alkotmánybírósági gyakorlatától, kizárólag az új alaptörvény szellemiségének figyelembe vételét engedélyezve a jövőbeni döntéseknél. Nemcsak az AB hivatkozott gyakran korábbi döntéseire, de az állampolgárok is, amikor például alapjogaik védelme érdekében bírósághoz fordultak.

A Jobbik szerint az elmúlt húsz év alkotmánybírósági gyakorlatának felülvizsgálatára szükség lenne, de ha a munkát a teljes “kukába dobás” aktusával szeretné megspórolni a Fidesz, akkor “a gyereket is ki fogja önteni a fürdővízzel” – olvasható a közleményben.

Az origo.hu szerdán kormánypárti forrásokra hivatkozva írt arról, hogy “újabb drasztikus módszerrel” korlátozná az Alkotmánybíróság mozgásterét a kormány, válaszul arra, hogy a testület az elmúlt hetekben több, a kormánypártok számára fontos törvényt megsemmisített.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik