Belföld

Fórum a Gazdaság Házában: “Településnyi közelségben az állam!”

Változások az építőiparban címmel tartottak építőipari vállalkozói fórumot, kedden a Gazdaság Házában.

Az előadásokban főképp a különféle, január elsejével beálló építőipari változásokról volt szó. Úgy, mint az építmények tervezésével és kivitelezésével kapcsolatos változások; az építésfelügyelet szerepe; a műszaki ellenőr, felelős műszaki vezető feladatai; az építésügyi lánctartozások témájában történt eredmények.

Az első előadó Dancs Norbert a Székesfehérvári Járási Hivatal hivatalvezetője, volt, majd őt követte Kozári Mihály, a Fejér Megyei Kormányhivatal Építésügyi Hivatalának Építésfelügyeletének osztályvezetője.

A január elsején felállt Székesfehérvári Járási Hivatal szervezeti felépítését és munkáját, Dancs Norbert hivatalvezető mutatta be a résztvevőknek:„Járások kialakítása mérnöki szemmel” címmel.

A székesfehérvári az ország egyik legnagyobb járása, legalábbis a települések számának tekintetében, hiszen Székesfehérvár mellett huszonegy másik település tartozik ide. A fehérvári törzshivatal mellett két kirendeltség is létrejött: Abán és Seregélyesen. A Székesfehérvári Járási Hivatal égisze alá tartoznak a települések Gánttól Kálozig. „Nálunk tehát nem is járásnyi, hanem településnyi közelségben van az állam!”

A Járási Hivatal hat szakigazgatási szervvel kezdte munkáját. A járási hivatalokhoz kerültek az okmányirodai feladatok, a gyámhivatal és van egy hatósági osztályunk is, amelynél a szociális és egyéb igazgatási feladatok kerülnek megoldásra.

Változás, hogy a hivatalhoz került építésügyi hatáskör hat járásra vonatkozóan, valamint az örökségvédelem tekintetében pedig mind a kilenc megyei járásban ők látják el a feladatokat.– mondta el Dancs Norbert. Majd hozzátette: van olyan nap, hogy napi 600 ember is megfordul az okmányirodában és a gyámügyön.

A konzultáció keretében lehetőség nyílt a meghívott előadókkal a kérdések megvitatására a régióban tevékenykedő építőipari vállalkozások együttműködési lehetőségeinek megvalósulása érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik